Linkovi

Matić: SAD i međunarodni faktori žele da oživi savez demokratskih snaga u Srbiji


Komentarišući predstojeću posetu premijera Srbije Vojislava Koštunice Sjedinjenim Državama, profesor političkih nauka na Univerzitetu Klemson u Južnoj Karolini, Vladimir Matić, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike kaže da se ona može posmatrati kao dio ukupnih napora međunarodne zajednice koja želi da oživi savez demokratskih snaga u Srbiji. Matić kažeda je Koštuničina poseta povezana sa nedavnim boravkom kosovskih zvaničnika, jer Vašington želi da utiče na Prištinu i Beograd kako bi se našao puti za implementaciju rešenja kosovskog statusa:

MATIĆ: Međunarodna zajednica očito želi da se nekako oživi taj savez demokratskih snaga u Srbiji i još uvek, uprkos svemu što se događalo i osloncu na radikale i na socijaliste, računaju Koštunicu delom tih demokratskih snaga. Svakako da će stav na koji će ovde da naiđu, verovatno uz dozu pritiska, biti to da se nađu modaliteti saradnje DS, DSS i ostalih demokratskih snaga koje učestvuju u vladi, kako bi se kroz tu saradnju rešavali problemi, uključujući i Kosovo. Dodao bih da to nije sasvim realno, ali ne kažem time da nije ostvarivo. I DOS je postojao, iako ne dugo. Ali protivurečnosti koje su ga razorile i dalje postoje. Mislim da su sada malo više izražene. To su dva potpuno različita puta, dve skoro dijametralno suprotne koncepcije o tome šta je Srbija i kakva treba da bude i kojim putem treba da se kreće.

GLAS AMERIKE: Nedavno su u Vašingtonu boravili i sa američkih funkcionerima razgovarali predsednik Kosova Fatmir Sejdiju i premijer Agim Čeku. Da li su posete povezane i kako vi to tumačite?

MATIĆ: To je deo toga međunarodnog ugla. Znači, priznavanje entiteta, odnosno vlasti u Prištini kao onih koji treba da iznesu pregovore i da ostvare ono što međunarodna zajednica želi da se ostvari na Kosovu. To je uglavnom integracija do jedne određene mere koliko je to moguće, povratak možda jednog manjeg broja Srba koji žele da se vrate, zaštita spomenika i ostvarivanje jedne multietničke zajednice. Pitanje je, znači, tu uticaja na partnere – Prištinu i Beograd, kroz ove dve posete koje su povezane - da se nađu putevi za implementaciju rešenja koje svi znamo, a o kome niko ne želi da govori.

XS
SM
MD
LG