Linkovi

U avionskoj nesreći u Irkutsku poginulo 120 osoba medju kojima osam članova posade


Zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Jevgenij Srebrenjikov saopštio je da su do sada na mestu nesreće spasilačke ekipe pronašle beživotna tela 120 osobe, žrtve današnje nesreće prilikom sletanja aviona Erbas A-310 u Irkutsku. Prema Srebrenjikovu, preživele su 54 osobe a o sudbini 25 se još ništa ne zna. Gradski štab za otklanjanje posledica nesreće saopštio je da je u bolnicama u Irkutsku smešteno 64 povređenih, od kojih su šestoro deca. U nesreći su stradali uglavnom ruski državljani, a Srebrenjikov je rekao da informacije da su u avionu bili državljani Kanade i Južne Koreje, proverava Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Aviokompanija “Sibir” kojoj je pripadao avion, saopštila je, prema za sada utvrđenim podacima, da se u avionu nalazilo 12 stranih državljana, od toga po tri Nemca i Kineza, i po dva Poljaka, Azerbejdžanca, odnosno Belorusa. Podaci o žrtvama i preživelima se smenjuju bukvalno iz sata u sat, dok traju spasilačke operacije medicinskih ekipa i ministarstva za vanredne situacije.

Gašenje požara, koji je izbio po udarcu u betonsku ogradu kojom je ogradjen aerodrom i okolni garažni kompleks, trajalo je 2,5 sata. Trenutno se pretražuju i ruševine privatnih garaža, jer se pretpostavlja da bi i u njima mogle da se nalaze potencijalne žrtve.

Uzrok nesreće otkazivanje hidrauličnog sistema kočnica

Uzrok jutrošnje nesreće erbasa A-310 u Irkutsku je, prema preliminarnim podacima, otkazivanje hidrauličnog sistema kočnica, navodi RIA Novosti, pozivajući se na izvor u
komisiji za istragu nesreće.

"Podaci koje imamo svedoče da je posle sletanja došlo do otkaza sistema kočenja, nakon čega su otkazali i drugi mehanizmi sistema. To je dovelo do toga da avionom posle sletanja, faktički nije moglo da se upravlja".

On je naveo da je posle sletanja, avion ipak počeo da koči, te da je kasnije došlo do otkazivanja sistema. Avion, koji je leteo na liniji Moskva-Irkutsk, izleteo je sa piste i
udario u betonski zid aerodroma, nakon čega se zapalio.

Saučešće Koštunice Putinu povodom avionske nesreće

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica uputio je telegram saučešća predsedniku Rusije Vladimiru Putinu povodom teške avionske nesreće u Irkutsku, saopštila je Vlada Srbije. Duboko potresen vešću o avionskoj katastrofi u Irkutsku, koja je odnela tragično veliki broj ljudskih života, u ime Vlade Srbije i svoje lično izražavam Vam najiskrenije saučešće. Molim Vas da Vladi Ruske Federacije i porodicama nastradalih preneste izraze naših osećanja, kao i spremnosti da na svaki mogući način pomognemo u času bola i gubitka za prijateljsku Rusiju, navedeno je u telegramu.

XS
SM
MD
LG