Linkovi

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica otputovaće u ponedeljak 10. jula u SAD


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica otputovaće u ponedeljak, 10. jula u Sjedinjene Države, potvrdio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Srđan Đurić.

Prema Đurićevim rečima, Koštunica će 11. i 12. jula u Vašingtonu imati susrete sa zvaničnicima američke administracije, a 13. jula će učestvovati u radu sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku, na kojoj će biti reči o Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vlade Srbije izložiće na sednici Saveta bezbednosti stav Srbije da suštinska autonomija za Kosovo predstavlja kompromisno rešenje, saglasno rešenjima međunarodnog prava, demokratskim vrednostima i evropskim standardima. Koštunica će istovremeno na sednici Saveta bezbednosti upozoriti da je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo svako nametnuto rešenje i otimanje 15 procenata njene teritorije, rekao je Đurić.

Akcioni plan Vlade Srbije za hapšenje i izručenje generala Ratka Mladića Hagu

Akcioni plan Vlade Srbije za hapšenje i izručenje generala Ratka Mladića Hagu sadržaće šest osnovnih tačaka koje se odnose na rad tajnih službi i na razbijanje mreže podrške odbeglom generalu.

Taj plan predviđa, kako izveštavaju beogradski mediji, potpuno stavljanje svih službi bezbednosti pod kontrolu Vlade, njihovu saradnju sa inostranim obaveštajnim službama i izbor koordinatora za kmunikaciju srpskih službi bezbednosti sa Tužilaštvom haškog tribunala. Preostale tri tačke odnose se na prekid finansijskih tokova za pomoć u skrivanju, otkrivanje mreže pomagača i na pripremu javnog menjenja za hapšenje Ratka Mladića.

Vojni analitičar Zoran Dragišić, ne sporeći potrebu hapšenja haškog beugnca generala Mladića, upozorava međutim, da su gotovo sva pitanja iz akcionog plana zapravo problemi koje Srbija treba da reši dugoročno.

O novom ustavu i potrebi njegovog donošenja razgovarali su i politikolozi i stručnjaci za ustavno pravo na tribini Fakulteta političkih nauka. Profesor ustavnog prava Pavle Nikolić založio se za raspisivanje izbora za Ustavotvornu skupštinu kao jedini put do novog Ustava Srbije i zatim objasnio zašto zatupa takav stav.

XS
SM
MD
LG