Linkovi

Danas vam predstavljamo film “Jarčeva gozba”


Film “Jarčeva gozba” peruanskog reditelja Luisa Ljose, koji je izazvao pažnju na festivalima u Berlinu i Madridu, nedavno je prikazan u Vašingtonu. Posle premijere, saradnica Glasa Amerike Parisija Dalmasi iskoristila je priliku da porazgovara sa rediteljem i zvezdom filma – Izabelom Roselini o priči koja govori o diktatorskom režimu u Dominikanskoj republici ali otkriva univerzalno lice tiranije. Film “Jarčeva gozba” zasnovan je na istoimenom romau slavnog peruanskog autora Marija Vargasa Ljose, a režirao ga je njegov rodjak – Luis Ljosa.

“Ono što je mene zanimalo čak više od snimanja političkog filma, iako ova priča svakako ima politički kontekst, jeste bio uticaj, emocionalni uticaj koji politika ima na ljude - žrtve diktature”

Radnja priče odvija se na Dominikanskoj Republici za vreme i posle režima Rafaela Leonidasa Truhilja koji je kao tiranin vladao zemljom od 1930 do 1961. godine. Knjiga prati dve isprepletene priče a obe otkrivaju političko i socijalno okruženje zemlje dok se glavna junakinja, koju glumi Roselini, vraća na Dominkansku Republiku kako bi se suočila sa uspomenama punim zlostavljanja i patnji koje su pretrpeli ona i njena porodica u toku Truhiljove diktature..


“Glavnu junakinju, Uraniju, tumače dve glumice a ja igram nju kao stariju ženu, koja se suočava sa prošlošću i ocem koji je sada bolestan. Pre njegove smrti, ona želi da raščisti račune i postavlja mnoga pitanja o tome šta je moglo da se učini i kako ljudi mogu biti toliko okrutni da izgube elementarnu moralnost”

Prva priča govori o Uranijinoj odiseji u Truhiljo Sitiju 1931. Svakim korakom, Uranija se seća sve više svoje prošlosti u Truhiljovo vreme. Sa svakom osobom koju pronalazi, publika saznaje nešto više o mentalitetu tog naroda.

Druga priča fokusira se na dane i mesece oko ubistva Truhilja 1961. Diktatora tumači Tomas Milian, Italijan kubanskog porekla.

“On nije imao obrazovanje, pismenost, etiku, ništa. Bio je životinja”.

Drugi segment priče razmatra misli i živote političkih figura tog doba, samog Truhilja kao i učesnika zavere protiv njega.

“Jedan od aktera je Amand Garsija Gerero, poručnik koji je formirao deo Truhiljove lične garde, a posle učestvovao u atentatu na diktatora.”

U filmu se iznose na videlo mučenja progoni, teror i atentati na Dominikance u egzilu koji su bili deo Truhiljove vladavine.

“Najveći aspekt knjige Marija Vargasa Ljose je sposobnost da pokaže da ta priča ona nije samo o politici, da se ne ograničava samo na političku sferu već korumpira sve oko sebe”.

Priča nudi realističan uvid u stanje svesti naroda Dominkanske republike čak i danas, kao i bilo kog naroda koji živi pod tiranijom.

“Danas, na primer, iako se ova priča dogodila pre mnogo vremena, namera je bila da se pokaže da je problem seksualnog zlostavljanja žena, mladih žena ... i dalje aktuelan. Statistike nam to pokazuju. Dakle teme su takve da će publika koja je gledala film izaći iz bioskopa razmišljajući o tome – misleći kako taj problem zaslužuje analizu.”

XS
SM
MD
LG