Linkovi

Sposobnosti ljudskog mozga da se regeneriše


Ovih dana svet obilazi vest o najnovijem 'medicinskom čudu', koje svedoči u neverovatnoj sposobnosti ljudskog mozga da se regeneriše i daje novu nadu za pacijente sa oštećenjima mozga.

Radi se o slučaju 42-godišnjeg Terija Volisa, iz države Arkanzas, koji je progovorio i počeo da pokreće udove posle 19 godina tokom kojih je bio u, kako to lekari nazivaju, stanju minimalne svesti. Teri Volis imao je 16 godina kada je 1984. godine svojim automobilom skrenu sa puta, i survao se 15 metara u dubinu - na isušeno dno reke. Teri je imao sreće da odavde izadje živ, ali sa ozbiljnim povredama mozga i bez mogućnosti da govori ili da se pomera. On je godinama živeo u rehabilitacionom centru.

Teri Volis je ponovo počeo da govori 2003. Endžili je njegova majka.

»Rekao je - mama, otvorio je oči i ponovio to. To je bilo fantastično.»

Neurolog Nikolas Šif kaže da je od tada bilo dodatnih poboljšanja.

«Bio je u stanju da promrmlja poneku reč, ali nepovezano. Sada može da razgovara sa vama, da se šali. Može da vam kaže kako da popravite motor automobila.».

Medicinski stručnjaci kažu da su šanse Terija Volisa da se oporavi bile jedan prema 300 miliona. Snimci njegovog mozga pokazuju da je većina njegovih normalnih nervnih veza uništena u udesu. Medjutim, mozak Terija Velisa je stvorio nove veze u manje oštećenim delovima. Pojavilo se i novo tkivo u delu mozga koji kontroliše pokrete. Lekari smatraju da će iz ovog slučaja saznati stvari koje bi mogle da pomognu drugima. Majkl Vilijams sa medicinskog fakulteta univerziteta Džons Hopkins kaže da pacijenti moraju da zadrže bar minimum svesti. Za one koji su u trajnom vegetativnom stanju promene su malo verovatne.

«Nadamo se da ćemo moći da razvijemo načine da pomognemo mozgu da se oporavi na sličan način. Sve što sada znamo je da je to moguće,» kaže doktor Vilijams.

Porodica Volis kaže da Teri nastavlja da se oporavlja. I, mada niko ne zna kakav će biti domet tih poboljšanja, on je već izvojevao neverovatnu bitku.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG