Linkovi

Kristofer Hil izjavio da su SAD spremne za bilateralne razgovore sa Severnom Korejom



" hspace=2 src="/serbian/images/ap_us_hill_korea_airport_7jul06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Kristofer Hil: SAD spremne za bilateralne razgovore sa Severnom Korejom

Glavni američki izaslanik za Severnu Koreju, Kristofer Hil, izjavio je da su SAD spremne za bilateralne razgovore sa Severnom Korejom na marginama neformalnih razgovora šest država o nuklearnom programu Pjongjanga. On je, medjutim, istakao da direktan susret SAD i Severne Koreje ne može da se održi izvan procesa u kome učestvuje šest strana. Hil je taj komentar izneo u Južnoj Koreji za vreme susreta sa zvaničnicima Seula posvećenih uskladjivanju odgovora na severnokorjsko testiranje sedam raketa. On je ponovo odbacio severnokorejski zahtev da Vašington ukine finansijske sankcije Pjongjangu pre nastavka nuklearnih pregovora. Hilove sledeće destinacije su Japan i Rusija. U medjuvremenu, japanska novinska agencija Kjodo prenosi reči kineskog državnog savetnika Tanga Djijašuana da Kina nije unapred dobila upozorenje da će Severna Koreja testirati svoje projektile. Kina ima najbliži odnos sa Pjongjangom od svih učesnica šestostranih pregovora.

Ahmadinedžad pozvao islamske zemlje da «eliminišu Izrael»

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je islamske zemlje da «eliminišu Izrael». Govoreći na otvaranju regionale konferencije islamskih država, on je ocenio da je glavni problem u islamskom svetu postojanje, kako je rekao, «cionističkog režima» i dodao da islamski svet mora da se mobiliše kako bi eliminisao taj problem. Dvodnevni sastanak posvećen je unapredjenju bezbednosti u Iraku, a prisustvuju mu ministri inostranih poslova brojnih arapskih zemalja. Ahmadinedžad je ozvao iračke susede da pomognu u sprečavanju stranih terorista da udju u Irak navodeći da je trenutna pobuna «izgovor za strane trupe da ostanu u Iraku».

Zvaničnici marinskih snaga nisu u potpunosti ispitali slučaj ubistva 24 iračka civila

Komandant američkih kopnenih snaga u Iraku, general-pukovnik Piter Kjareli zaključio je da visoki zvaničnici marinskih snaga nisu u potpunosti ispitali slučaj ubistva 24 iračka civila u Haditi prošlog novembra. Prema rečima vojnih zvaničnika, Kjareli je zaključio da visoki oficiri nisu istražili nedoslednosti u prvobitnim izveštajima o incidentu. Pozivajući se na neimenovane izvore iz američke vojske, «Njujork Tajms» je danas objavio da je general Kjareli preporučio sprovdjenje disciplinskih mera protiv nekih oficira, ali nije precizirano o kakvim je merama reč. Američka vojska u petak je saopštila da je Kjareli svoje nalaze i preporuke prosledio generalu Džordžu Kejsiju, vrhovnom komandantu koalicionih snaga u Iraku. U toku je odvojena istraga o samim ubistvima. Američki marinci optuženi su da su ubili civile nakon što je jedan od njihovih pripadnika stradao u bombaškom napadu. U zvaničnim izveštajima prvobitno je bilo navedeno da su i civili poginuli u eksploziji bombe. Od ostalih vesti u vezi sa Irakom prenosimo i da je američka vojska danas saopštila da su pobunjenici ubili trojicu američkih vojnika u pokrajini Al-Anbar.

Izrael je proširio svoje vojne operacije u Pojasu Gaze

Izrael je proširio svoje vojne operacije u Pojasu Gaze, pomerajući tenkove i buldožere u predgrađe Gaza Sitija, kao deo kampanje da se zaustave palestinski raketni napadi i primoraju kidnaperi da oslobode izraelskog vojnika. Dok su ee izraelske trupe danas povukle iz severnog dela Pojasa Gaze i fokusirale na operacije dalje na jugu, palestinska vlada koju predvodi Hamas pozvala je na prekid vatre, s obzirom da je tokom pove nedelje poginulo skoro 40 Pelstinaca i jedan izraelsk vojnik. Palestinski premijer Ismail Hanije urgirao je na palestinske ekstremiste i izraelske snage da ponovo uspostave mir, ali je jedan zvaničnik iz kabineta izraeslskog premijera Ehuda Olmerta odbio ponudu, uz objašnjenje da do prekida vatre može doći samo ako ekstremisti oslobode izraelskog vojnika Gilada Šalita. U predgrađu Gaza Sitija izraeslka vojska upotrebila je buldožere da pretraži tunele koje su Palestinci koristili prilikom izvođenja napada na jevrejsku državu. Očevici tvrde da je u izraelskim vazdužnim napadima u blizini grada poginulo najmanje troje Palestinaca.

XS
SM
MD
LG