Linkovi

Kompanija Ebay jedna od najuspešnijih u eri interneta puni 11 godina


Ekonomski eksperti kažu da su to otprilike srednje godine za kompanije na internetu, a mnogi zapažaju Ebay počinje da pokazuje znake starenja.

Uspeh Ebay-a svakako svedoči o ekonomskoj moći interneta. Sa više od 200 miliona članova širom sveta konvencije ove firme, više liče na velike crkvene skupove nego na poslovne sastanke. Entuzijazam potiče i od novih korisnika, poput Dajen Bingam, koja kaže da je Ebay izmenio njen život. Dajen, koja se izlečila od alkoholizma, započela je pre osam godina biznis sa prodajom antikviteta na jednom starom kompjuteru.

«Prve godine imali smo zaradu od 30 hiljada dolara, što je za nas tada bilo pravo bogatstvo. Prošle godine zaradili smo četiri miliona, a ove godine planiramo šest miliona. Dajen Bingam sada zapošljava 60 ljudi u svom skladištu u državi Juta, iz kojeg snabdeva na hiljade kupaca i snabdevača u drugim zemljama.

«Ja sam inače ćerka rudara iz Prajsa u Juti, Ako sam ja to mogla da postignem, onda može svako,» kaže Dajen.

To je priča o tome kako siromašni mogu da se uzdignu do bogatstva što Ebay voli da čuje. Ipak, posle 11 godina tokom kojih je neke od najvećih uspeha zabeležio u inostranstvu, Ebay počinje da pokazuje i znake starenja. Brajen Kuli je urednik u «Cnet.com-u», Internet kompaniji za vesti iz tehnolgoije i kompjuterske industrije.

«Oni su sasvim sigurno dostigli plafon u Americi, a možda i u Nemačkoj, čije tržište im je takodje veoma važno. Sa druge strane, njihov rast u Aziji nije baš garantovan kao što je bio na tržištima kojima su do sada dominirali,» kaže Kuli.

To je naročito slučaj u Kini, gde sada ima više od 100 miliona korisnika interneta. Ekonomski novinar Glasa Amerike, Džim Rendl, kaže da Ebay gubi utakmicu sa mladjim kompanijama koje neke od svojih usluga nude i besplatno.

«Njihov glavni konkurent u Kini je Taobao.com, čije tržište je dvostruko veće u odnosu na Ebay.»

Vrednost akcija Ebay-a opala je 15 odsto ove godine, delom i zbog toga što je kompanija utrošila dve i po milijarde dolara na kupovinu telefonske firme na internetu «Skype». Izvršni direktor Ebay- Meg Vitman kaže da će ta kupovina omogućiti veće prisustvo Ebay - tako što će kupcima i prodavcima olakšati komunikacije.

«Kombinacija Ebay-a, Pejpala i Skajpa je mnogo moćnija od tih firmi pojedinačno.»

Uprkos sve žešćoj konkurenciji, Ebay je i dalje faktor sa kojim treba računati u internet biznisu. Prema sadašnjim procenama profit Ebay-a bi ove godine trebalo da premaši 50 milijardi dolara.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG