Linkovi

Glumac Omar Šarif - kulturni most


Omar Šarif se proslavio na međunarodnoj sceni šezdestih godina ulogama u dva epska filma - “Lorensu od Arabije” i “Doktoru Živagu”. Šarif je nedavno dobio nagradu Arapsko-američkog odbora za borbu protiv diskriminacije, za životno delo.

Omar Šarif smtra da je film “Lorens od Arabije” iz 1962, zaslužan za njegovu međunarodnu glumačku karijeru. Zbog te uloge je postao atraktivni izaslanik za kulturu svog rodnog Egipta - u kojem je bio idol u vreme kad je Gamal Abdel Naser bio harizmatični vođa.

”Stigao sam u Holivud kad je Naser bio na vlasti, a njega su u to vreme u Americi smatrali lošim isto koliko danas to misle za Sadama Huseina. Stoga dakle ne možete ni da zamislite da bi neki irački glumac, pred rat u Iraku, došao u Holivud da postane zvezda. Srećna okolnost je bilo to što sam dobio pravu ulogu u velikom filmu. Lorens od Arabije je bio veliki film, verovatno jedan od najvećih ikada snimljenih. Imao sam sreću da odmah budem nominovan za Oskara.“

74-godišnji Šarif se rado seća dobrodošlice u Sjedinjenim Državama i kaže da četiri godine tokom 1960-tih, kada je živeo i radio u Sjedinjenim Državama, nije osećao tenziju. Sada ga međutim, rastužuje sve širi jaz između Amerike i arapskog sveta.

”Svet je bio drugačiji. Nije bilo ove užasne mržnje među nama, među nekim Arapima i nekim Amerikancima, tih ekstremnih radikala. Bio je to drugačiji svet koji više ne postoji.“

Omar Šarif veruje da su teroristički napadi 11. septembra, 2001, naveli mnoge Amerikance da formiraju veoma pogrešno mišljenje o Arapima i muslimanima. On kaže da Amerikanci pokušavaju da naprave razliku između malih grupa muslimana koje su neprijateljski raspoložene prema Zapadu i ogromne većine koja, kako Šarif kaže, poštuje i voli mir.

”Mi Arapi smo veoma dobrodušni. Ima nekih koji to nisu; ima poremećnih ljudi. Takvi su postali tokom avganistanskog rata protiv Rusije. To se dogodilo kada su bili naoružani raketama Stinger i drugim oruđima da bi oterali Ruse iz Avganistana. Mnogi muslimani su otišli u borbu da proteraju iz Avganistana nevernike, a to su u to vreme bili Rusi. Kada se rat završio, bez su posla. Nisu više znali šta će sa sobom. Znali su jedino da se bore, da ispaljuju rakete Stinger i da pucaju iz automatskih pušaka.“

U svojoj filmskoj karijeri Omar Šarif je često tragao za ulogama koje pokazuju kako muslimani žive u harmoniji sa ljudima drugih vera. U francuskom filmu ”Mesje Ibraim“, iz 2003, on na primer glumi starijeg Turčina, vlasnika male bakalnice u Parizu, koji se sprijatelji sa jednim jevrejskim dečakom. Međutim, Šarif veruje da je filmska industrija generalno doprinela stvaranju stereotipa o Arapima i muslimanima kao ”lošim momcima“. On kaže da je najbolji način za suprostavljanje tim stereotipima, da Amerikanci nastave dijalog sa arapskim i muslimanskim svetom.

”Moramo da se oslobodimo mržnje, moramo svi da budemo razumni - i mi i oni. Amerikanci i mi moramo da budemo razumni i da prestanemo da mrzimo. Moramo da pronađemo način da sredimo stvari, da sednemo i razgovaramo, da budemo razboriti.“

Egipatski glumac, Omar Šarif, nedavno je u Vašingtonu dobio nagradu Arapsko-američkog odbora za borbu protiv diskriminacije, za decenije rada na građenju kulturnih mostova između Amerike i arapskog sveta.

XS
SM
MD
LG