Linkovi

Generacija bejbi-bumera ove godine ulazi u sedmu deceniju


Najstariji «bumeri» pune šezdeset godina, a medju njima je i predsednik Džordž Buš. Generacija koja je nekada definisala pojam mladosti, sada uči naciju i svet kako se stari na jedan sasvim novi način.

U poslednje vreme, predsednik SAD često razmišlja o prolasku vremena...

«Punim 60 godina. Vama, mladjariji, želim da nešto poručim. Kada sam bio vaših godina mislio sam da je neko ko ima 60 godina BAŠ star... Sve je u glavi, zapravo to nisu ako pozne godine, uopšte nisu».

Buš nije usamljen u toj kategoriji. Prema podacima američkog biroa za popis stanovništva, na svakih 11 sekundi po jedan bejbi bumer u Sjedinjenim Državama napuni 60 godina. To znači da svakog dana u sedmu deceniju udje 8.000 Amerikanaca, a samo 2006 – gotovo 3 miliona ljudi.

«Bumer 60-godišnjak se ne oseća staro, oni ne misle da će ostariti još 15 ili 20 godina. Zapravo, oni smatraju da su sa 60 godina tek na sredini svog zrelog doba.»

Met Tornhil nalazi se na čelu kompanije «Projekat bumer» koja proučava ogromnu demografsku kategoriju: 78 miliona Amerikanaca rodjenih izmedju 1946 i 64. godine.

«Oni su potpuno drugačiji od ranijih generacija. Kod ranijih generacija, kada napunite 60 godina smatrani ste starim. Bumeri su odlučili da to jednostavno ne važi u njihovom slučaju».

Dok su prolazili kroz životni ciklus, «bejbi bumeri» su – zahvaljujući svojoj brojnosti – oblikovali američko društvo. Generacija koja je nekada govorila da ne veruje nikom starijem od 30 godina sada kontroliše glavne poluge moći u zemlji.

U toku mladosti, mnogi «bumeri» su se ili borili u Vijetnamskom ratu, ili pak protiv njega. Puni idealizma i strasti, oni su učestvovali u studentskim protestima boreći se za rasnu i polnu jednakost. Realizam je vremenom ublažio njihov idealizam, ali oni postepeno pronalaze novi cilj – borbu protiv stereotipa o starenju.

Ken Dajtvold je jedan od vodećih eksperta u SAD o bejbi bum generaciji, i autor brojnih knjiga o procesu starenja.

«Baš kao što je ova generacija prošla kroz revoluciju u gradjanskim pravima, pravima žena, pravima ljudi sa alternativnim životnim stilom, sada imate generaciju koja bi mogla da preuzme na sebe zadatak oslobadjanja od starosti».

Dajtvold dodaje da je ova generacija, više od ijedne prethodne, otvorena za promene, što je sada važnije nego ikada, jer oni ulaze u novu fazu života daleko aktivniji, u fizičkom i socijalnom smislu, od ranijih generacija.

Lista poznatih Amerikanaca koji ove godine pune 60-tu je duga, a osim predsednika Buša tu su i njegov prethodnik Bil Klinton, reditelj Stiven Spilberg i poslovni tajkun Donald Tramp. Dok ulaze u sedmu dekadu života, kao svoj moto mogu da usvoje reči autora koji je postao pesnik laureat njihove mladosti. U tekstovima Boba Dilana postoji ideja koja je danas možda relevantnija nego 1960-ih: «Neka ostanete zauvek mladi...»


XS
SM
MD
LG