Linkovi

Lugar: SAD bi trebalo da razmotre mogućnost direktnih pregovora sa Severnom Korejom


Dok se administracija predsednika Buša zalaže za jedinstven stav svetskih lidera u pogledu pronalaženja diplomatskog rešenja krize oko raketnih proba Severne Koreje, jedan uticajni član Kongresa smatra da bi SAD trebalo da razmotre mogućnost direktnih pregovora sa Severnom Korejom.

Senator Ričard Lugar, republikanac iz Indijane i predsedavajući senatskog odbora za spoljnpolitičke odnose, podržava šestostrane pregovore čiji je cilj da se izdejstvuje okončanje nuklearnog programa Severne Koreje. Medjutim, on već duže vreme podržava i ideju o direktnim razgovorima Vašingtona i Pjongjanga. U intervjuu za Glas Amerike Lugar je rekao da se njegov stav nije izmenio posle severnokorejskih raketnih proba.

«Rekao sam da bi trebalo da pribegnemo intenzivnoj diplomatiji, možda u okviru šestostranih pregovora, ali mislim da su nam potrebni i direktni razgovori sa Severnom Korejom jer je potrebno da znamo kakva je njihova agenda i šta će biti potrebno da bi se to pitanje rešilo, pošto se radi o nuklearnom oružju koje bi moglo da bude upotrebljeno protiv drugih zemalja, uključujući i nas. Takodje se radi o materijalima koji bi mogli da bude predati teroristima ili drugim zemljama koje bi Severnoj Koreji platile za to.»

Vodeći demokrata u senatskom odboru za spoljnopolitičke odnose, Džo Bajden iz Delavera, takodje je, ranije ove nedelje, izrazio podršku direktnim razgovorima SAD sa Severnom Korejom. U intervjuu za mrežu CNN Bajden je rekao da ga više brine moguća provokativna akcija Pjongjanga, koja bi mogla da dovede do eskalacije u regionu, nego sposobnost Severne Koreje da izvrši raketni napad na SAD.

«Mislim da su oni toliko iracionalni u pogrešnom procenjivanju ostatka sveta da bi mogli da učine nešto provokativno, koristeći konvencionalno naoružanje na kontinentu, ili da bi mogli da svojim provokativnim akcijama navedu Japan i Južnu Koreju da krenu ka sticanju sopstvenog nuklearnog oružja.»

Severna Koreja je dugo tražila direktne razgovore sa SAD, ali Vašington insistira da će razgovarati sa Pjongjangom samo u okviru šestostranih pregovora.

XS
SM
MD
LG