Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Na naslovnoj strani Njujork Tajmsa dominira veliki naslov – «Sudije u Njujorku odbacile svako pravo na homoseksualni brak». Najviši sud odbacio je pokušaj homoseksualnih parova da izbore pravo da se venčavaju u toj državi, odlukom da uskraćivanje prava na brak parovima istog pola ne predstavlja kršenje državnog Ustava. U analizi Njujork Tajmsa ističe se da su mnogi gej aktivisti očekivali da će, pored Masačusetsa koji je gejvenčanja odobrio krajem 2003, progresivna država Njujork biti sledeća. Zato presuda ne predstavlja samo pravnu prepreku, već je doživljena i kao šokantna uvreda za grupe koje se bore za prava homoseksualaca, piše njujorški dnevnik.

San Francisko Kronikl u manjem tekstu na naslovnoj strani izveštava da u tom gradu na zapadnoj obali sada postoje organizovane ture po lokalnim striptiz barovima i klubovima. Tura je nastala na osnovu inicijative Ketrin Rouz, bivše članice Udruženja egzotičnih igračica, koja kaže da prilikom obilaska strip-barova dobijate i čas iz istorije San Franciska. Rouz dodaje da je za parove to prilika da unesu «svežinu» u svoju vezu, a pri tome ostanu verni svojim partnerima. Novinari Kronikla išli su na turu sa grupom koju su većinom činili sredovečni bračni parovi mahom iz srednje klase, medju kojima je bila i jedna policajka, koja se rado odazvala pozivu da i sama zaigra na bini jednog striptiz bara.

U tekstu pod nazivom «Zašto Amerikance ne zanima fudbal» USA Today razmatra sportsko raspoloženje u SAD dok se više od milijardu ljudi na svetu sprema da gleda finale Svetskog prvenstva u Berlinu. Dok neki američku ravnodušnost prema fudbalu objašnjavaju malim brojem golova, ili time što je «neprirodno» da sportisti ne koriste ruke, drugi misle da fudbal jednostavno nije u «američkim genima». Anketirani Amerikanci, koji sa uzbudjenjem prate američki fudbal i bejzbol, kažu da im fudbal nije interesantan za gledanje i nije dovoljno intenzivan. I dok neki misle da ta igra nema nikakvu perspektivu u ovoj zemlji, drugi mu predvidjaju uspon i postepeno osvajanje poštovanja Amerikanaca, ukazujući na sve popularniju nacionalnu profesionalnu ligu, čijih nekoliko igrača važi za seks-simbole, i dobru pokrivenost na kablovskoj televiziji. No finale svetskog kupa imaće strasne gledaoce i na američkom tlu, zahvaljujući brojnim doseljenicima evropskog i latino-američkog porekla kojima je «fudbal u krvi», piše USA Today.

XS
SM
MD
LG