Linkovi

U Briselu sa više strana potvrdjena podrška pregovorima Beograda i Prištine


U Briselu je danas sa više strana potvrdjena podrška pregovorima Beograda i Prištine, uz insistiranje da Kosovo bude multietničko, multikulturno, uz snažno izraženu zaštitu prava manjina.

Evropska unija stoji na stanovištu da bi najbolje bilo kada bi se do konačnog rješenja kosovskog statusa došlo tokom ove , 2006. godine, uverenje je jednog od evropskih diplomata, usko uključenog u kosovske pregovore. On je danas naglasio da bi za Brisel od izuzetnog značaja bilo kada bi se na kraju pregovaračkog procesa došlo do dogovornog rešenja, odgovora na otvoreno pitanje kosovske budućnosti iza kojeg stoje obe strane. Medjutim, ukoliko to ne bude moguće, stav ovog evropskog izvora, koji oslikava i stav Unije, je da će se tada rešenje potražiti u odluci Saveta bezbednosti. Ovo je prvi put da se u Briselu kao moguće pominje rešenje kosovskog pitanja koje bi bilo nametnuto pregovaračima i koje bi imalo podršku Unije.

Danas je i parlamentarna skupština Evropske organizacije za bezbednost i saradnju, koja je zaključila rad u Briselu, izglasala rezoluciju koja iskazuje podršku specijalnom izaslaniku, Marti Ahtisariju, i poziva da se sve snage usmere na stvaranje Kosova kao multietničkog i multikulturnog društva, koje poštuje prava manjina.

Sam finski diplomata Ahtisari će se 17. ovog meseca obratiti evropskim ministrima spoljnih poslova u Briselu iznoseći poslednji izveštaj o toku pregovora, dok se očekuje, kako je danas najavljeno, da će se poslednje nedelje jula u Beču susresti najviši zvaničnici Beograda i Prištine, nastojeći da približe stavove i konačni odgovor na pitanje kako će Kosovo izgledati u budućnosti?


XS
SM
MD
LG