Linkovi

U Londonu obeležena prva godišnjica terorističkih napada


U Britaniji je obeležena godišnjica terorističkih napada na londonski transportni sistem, izvršenih 7. jula prošle godine, kojom prilikom su poginula 52 putnika, dok je ranjeno više od 700 ljudi.

Vladini funkcioneri i porodice žrtava, položili su vence, posvetili spomen ploče i prisustvovali verskim službama posvećenim ubijenima i povređenima u napadima, koje su pre godinu dana izvršila četvorica britanskih muslimana. Sredinom dana, kraljica Elizabeta je predvodila naciju u dvominutnom ćutanju. Tokom obeležavanja godišnjice, milioni putnika su koristili javna prevozna sredstva kao i svakog petka. Šef londonske policije, Jan Bler, govorio je preko britanskog radija o prošlogodišnjim napadima, i upozorio da teroristička pretnja nije umanjena :

”Bez sumnje, pretnja je veoma ozbiljna, jer i u ovom trenutku u Britaniji ima ljudi koji planiraju nove zločine.“

Policija je saopštila da je, tokom godine, sprečila još tri zavere i da se trenutno vodi 70 antiterorističkih istraga. Šef policije Bler je dodao da stanovnici Londona moraju što normalnije da se ponašaju, dok policija pokušava da poboljša sposobnost prikupljanja obaveštajnih podataka i učvrsti poverenje javnosti :

”Prvo, treba nastaviti redovan život. Ne smemo dozvoliti teroristima da pobede, ni pod kakvim okolnostima, time što bismo izmenili život i pokazali strah. Drugo, gradska policija je preduzela korake da se u većoj meri poveže sa lokalnim zajednicama, i to smo tokom godine već sproveli širom Londona.“

Porastu tenzija tokom obeležavanja godišnjice napada doprinelo je i sinoćnje prikazivanje video snimka, na kojem je jedan od terorista rekao da predstoje novi napadi. Šehzad Tanvir, musliman rodjen u Britaniji, poreklom iz Pakistana, rekao je da će se napadi nastaviti sve dok Britanija ne povuče snage iz Avganistana i Iraka, i ne okonča podršku Sjedinjenim Državama i Izraelu. Na video snimku su takođe prikazani Osama bin Laden, i njegov zamenik, Ajman al-Zavahiri. Al Kaida je ranije preuzela odgovornost za napade, ali je policija saopštila da nije mogla da utvrdi ko stoji iza njih.

XS
SM
MD
LG