Linkovi

Roan u Prištini apelovao na približavanje stavova Beograda i Prištine


Zamenik specijalnog pregovarača za budući status, Albert Roan, okončao je dvodnevnu posetu Kosovu susretima sa najvišim zvanicničima lokalnih institucija, predstavnicima kosovskih Srba i SPC.

Roan je posetu posvetio razgovorima o nastavku pregovora o statusu, koji su planirani za sredinu jula, ali i implementaciji standarda, decentralizaciji i zaštiti pravoslavnih svetinja.

Tokom sastanka sa kosovskim premijerom, Agimom Čekuom i predsednikom Kosova, Fatmirom Sejdiuom, Roan je “saslušao predloge”, a potom podvukao “da i ukoliko postoje oprečna misljenja Pristine i Beograda o bitnim stavkama poput decentralizacije, medjunarodna zajednica, uporno radi na njihovom približavanju”.

”U cilju približavanja stavova oko reforme lokalne vlasti neophodan je angažman i lokalnih institucija i zvaničnog Beograda”, zaključio je Roan.

Kosovski čelnici, Fatmir Sejdiu i Agim Čeku, izjavili su nakon sastanka da su “i ovoga puta zameniku specijalnog predstavnika preneli stavove koji ukazuju na dobronamernost kosovske delegacije da u okvirima svojih predloga ponude srpskoj zajednici maksimum, kako po pitanju decentralizacije tako i po pitanju zastite verskih i kulturnih objekata”.

S druge strane nosilac”Srpske liste”,Oliver Ivanović, iskoristio je susret kako bi austrijskom diplomati ukazao na “neophodnost usvajanja predloga Srpske liste o reformi lokalne vlasti”, jer je to po njegovom mišljenju ”minimum koji nije za trgovinu”.

“Svi moraju da shvate da se Srbima u Prilužju, Partešu i Vrbovcu kroz decentralizaciju rešava, pre svega pitanje egzistencije, opstanka i ostanka, ali i da su Srbi u opštini Lipljan nekada bili većina, te da je jedina šansa da se oni vrate upravo dobijanje sopstvene opštine”, naveo je Ivanović i zaključio da “privremene institucije ne pružaju mnogo prostora za manevar”.

XS
SM
MD
LG