Linkovi

Brisel: Sačinjen novi okvir pregovora sa Beogradom i Podgoricom


U isto vrijeme sa posjetom komesara za proširenje Oli Rena Beogradu, u Briselu je Evropska komisija objavila da je sačinjen novi okvir pregovora sa Srbijom i sa Crnom Gorom, koji se nastavljaju od tačke do koje se došlo tokom procesa pregovaranja kada su oni vodjeni sa predstavnicima državne zajednice.

Evropska komisija je, kao što se i očekivalo, dovršila plan odvojenih pregovoira Srbije i Crne Gore, slijedeći rezultate crnogorskog referenduma i činjenice da sada pregovra sa dvije nezavisne države.

Zato je u četvrtak i zvanično preporučeno Savjetu da se nastavi sa pregovorima na osnovu do sada postignutog, što praktično znači da će se u nastavku pregovora uvažiti sav do sada ostvareni progres. Srbija će, prema planu Komisije, kao nasljednica državne zajednice, imati modifikovani okvir pregovora, dok će Crna Gora dobiti novi, kao "novi sagovornik za pregovaračkim stolom".

Nove direktive za pregovore će postati pravosnažne tek kada ih usvoje sve članice Unije, naglašava se danas u Komisiji, uz upozorenje da ova odluka ne dovodi u pitanje raniju odluku Komisije o zamrzavanju pregovora sa Srbijom. Praktično, znači to da Brisel i dalje čeka da Beograd ispuni obavezu pune saradnje sa Hagom, koja bi se trebala, uz ostalo, ogledati i u transferu Ratka Mladića u haški pritvor. Kada i ako se saradnja ostvari, Komisija će, planira se, nastaviti pregovore što je prije moguće, uvažavajući nove činjenice na terenu.

XS
SM
MD
LG