Linkovi

Shefer: Zeleno svetlo za Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju


Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je u Zagrebu posle susreta sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, da će Albanija, Hrvatska i Makedonija, na samitu NATO snaga u novembru «verovatno dobiti pozitivan signal u vezi u pogledu aspiracija ka članstvu».

Shefer nije naveo konkretan rok za prijem tri zemlje u članstvo NATO-a ali je istakao da u tom procesu «neće biti odlaganja». On je ocenio da je Hrvatska postigla veliki napredak na putu ka članstvu u NATO, ali i ukazao na značaj nastavka reformi oružanih snaga i pravosudja, i borbe protiv korupcije.

Shefer je pozvao Zagreb da uloži napore kako bi se povećala podrška hrvatske javnosti članstvu u NATO-u, koja trenutno iznosi svega oko 30%.

Đurović: partnerstvo za mir - strateški cilj Crne Gore

Crna Gora je kao nezavisna država otvorena za svaki vid saradnje radi poboljšanja bezbjednosti i biće kredibilan i strateški partner svima koji žele dugoročnu stabilnost regiona, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dragan Đurović.

On je na Medjunarodnoj konferenciji “Crna Gora, Partnerstvo za mir, NATO” koja se održava u Budvi ponovio da je strateški cilj Crne Gore Partnerstvo za mir i NATO, navodeći da postoje preduslovi da ona brzo postane članica tog programa.

XS
SM
MD
LG