Linkovi

Buš zabrinut zbog pokušaja da se zaustavi progres u Iraku


Predsednik Buš je izjavio da je zabrinut zbog pokušaja da se zaustavi progres u Iraku, dok tamošnja nova vlada nastoji da učvrsti bezbednost. Kako izveštava novinar Glasa Amerike, Skot Sterns, predsednik Buš se juče sastao u ovalnoj kancelariji sa američkim ambasadorom u Iraku, Zalmajem Kalilzadom.

Sastanku sa ambasadorom Kalilzadom prisustvovali su i državni sekretar Kondoliza Rajs i savetnik za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli. Oni su razmotrili, kako je predsednik ocenio, realističan izveštaj ambasadora Kalilzada o problemima sa kojima se suočava vlada premijera Nurija al-Malikija.

«S jedne strane, on je rekao da Iračani imaju dobru vladu - usmerenu ka postizanju ciljeva. Znam da ste bili impresionirani odlučnošću premijera Malikija da uspe i njegovoj spremnosti da izloži razuman program i zatim zahteva odgovornost od ljudi. Ambasador Kalilzad je takodje rekao da je Iran i dalje opasno mesto zato što tamo ima ljudi koji neće prezati ni od čega da bi zaustavili progres nove vlade. Morate da se zapitate, ko se plaši demokratije?»

Predsednik Buš je rekao da je zabrinut zbog stranog uticaja u Iraku, naročito uticaja susednih zemalja, koje bi, kako je rekao, možda želele da spreče progres slobodne vlade. Buš nije pomenuo specifično nijednu zemlju, ali američki zvaničnici izražavaju zabrinutost zbog uticaja Sirije i Irana u Iraku, gde 130 hiljada američkih vojnika i dalje uglavnom osigurava bezbednost. Predsednik Buš je naveo da Amerika drži svoju reč kada je da i da će američke snage pomoći u odbrani iračkog naroda sve dok nova vlada ne bude sposobnija da se sama brani. Ambasador Kalilzad je rekao da američki funkcioneri ulažu napore kako bi nova iračka vlada uspela pošto će uspeh u Iraku doprineti i rešavanju problema na drugim mestima.

«Irak je suštinski izazov našeg vremena. Ono što se bude desilo u Iraku oblikovaće budući Bliski istok, a budućnost Bliskog istoka oblikovaće i budućnost sveta.»

Predsednik Buš je rekao da je na sastanku razmotrena i potreba da se obuči više iračkih policajaca.

XS
SM
MD
LG