Linkovi

Godišnjica terorističkih napada u Londonu


London se priprema za obeležavanje prve godišnjice napada muslimanskih terorista na londonski transportni sistem, 7. jula prošle godine, kada su poginuli 52 putnika i četiri bombaša samoubice. O tome iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, Majkl Dradž.

Predviđeno je nekoliko komemoracija, kao što su polaganje venaca i otkrivanje spomen-ploča na mestima napada. Održaće se i privatne komemorativne službe za porodice poginulih i stotine onih koji su bili povređeni. Godinu posle napada, funkcioneri londonskog transportnog sistema kažu da poverenje javnosti u prevoz predstavlja ključ bezbednosti, što ističe i izvršni direktor Londonskog javnog saobraćaja, Tim O’Tul.

“Najvažnije nam je poverenje naših putnika. Oni su neophodni za funkcionisanje prevoza, jer je činjenica da je to jedan otvoreni sistem. Ne postoji kontrola u kojoj bi bilo moguće pregledati sve putnike u sistemu.“

Londonski javni saobraćaj ističe da je protekle godine bilo više od milijardu putovanja podzemnom železnicom i dve milijarde autobusom.

O’Tul naglašava da je putovanje podzemnom železnicom bezbednije od vožnje londonskim kružnim saobraćajnicama i kaže da su putnici naučili da donose odluke o kretanju na osnovu opasnosti, a ne straha.

Godišnjica napada, koje su izvršila četiri britanska muslimana, podudara se sa dokazima sve većeg nepoverenja muslimanske zajednice u Britaniji prema policiji i političkom establišmentu.

Prema rezultatima najnovije ankete lista GARDIJAN, više od polovine britanskih muslimana veruje da šef londonske policije, Jan Bler, treba da podnese ostavku, pošto prošlomesečna antiteroristička akcija nije dokazala da se pripremaju novi teroristički napadi. Iako većina britanskih muslimana kaže da oštro osuđuje prošlogodišnje napade, prema rezultatima nove ankete lista “London tajms”, više od deset odsto ispitanika smatra da su bombaši - mučenici.

XS
SM
MD
LG