Linkovi

I pored ozbiljnih upozorenja, Pjongjang nastavlja da prkosi međunarodnoj zajednici


Široka medjunarodna osuda izgleda da nije odvratila Severnu Koreju od namere da izvrši nove raketne probe. Dok Savet bezbednosti UN razmatra moguće mere, vlada u Pjongjangu, bar zvanično, nastavlja da prkosi medjunarodnoj zajednici.

Severna Koreja je saopštila da lansiranje sedam balističkih raketa, uključujući i raketu dalekog dometa Taepodong – 2, možda neće predstavljati njene poslednje raketne probe.

Na državnoj televiziji upozoreno je da će ako bilo koja zemlja bude vršila pritisak na Severnu Koreju, vlada biti prinudjena da, kako je navedeno, preduzme «još snažniju akciju druge vrste». Južnokorejska štampa izvestila je da Severna Koreja ima još tri do četiri rakete kratkog ili srednjeg dometa koje su spremne za lansiranje. Uprkos tome, Bušova administracija reagovala je odmereno.

Nikolas Berns, državni podsekretar SAD kaže: «Nećemo da preteramo u reagovanju na ove neodmerene izjave Severnokorejanaca, koje smo čuli i ranije.»

Predsednik Buš kaže da je medjunarodna zajednica jedinstvena u želji da ubedi Severnu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa. Kako izveštava novinar Glasa Amerike, Skot Sterns, predsednik Buš se konsultuje sa svetskim liderima o mogućim sankcijama Ujedinjenih nacija Severnoj Koreji.

Otkako je Severna Koreja izvršila raketne probe, predsednik Buš je razgovarao sa liderima Japana, Južne Koreje, Kine i Rusije. Buš je rekao da je pet zemalja koje učestvuju u šestostranim pregovorima o severnokorejskom nuklearnom programu, jedinstveno u želji da Korejsko poluostrvu bude područje bez nuklearnog oružja.

«Moja poruka je da želimo da rešimo ovaj problem diplomatskim putem i da je najbolji način za to da delujemo usaglašeno i da uputimo jedinstvenu poruku severnokorejskom lideru Kim Džong-Ilu, a to je - da očekujemo da se pridržava medjunarodnih normi i da očekujemo da drži datu reč.»

Japan je uputio snažnu poruku predloživši rezoluciju UN kojom se poziva na uvodjenje sankcija Pjongjangu, što podržava i Vašington, dok Rusija i Kina žele manje obavezujuću rezoluciju.

Medjutim, predsednik Buš je naveo da će diplomatiji biti potrebno izvesno vreme, pošto je potrebno da se usaglase stavovi više zemalja. On je dodao da američke diplomate ulažu napore kako bi saveznici istupili jedinstveno. Posle telefonskih razgovora sa japanskim premijerom Djuničirom Koizumijem i južnokorejskim predsednikom No Mu-Hjunom, predsednik Buš je danas razgovarao i sa kineskim liderom Hu Djintao-m i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je rekao da su svi lideri zabrinuti zbog politike koju vodi Kim Džong-Il, dok, on, kako je predsednik Buš ukazao, izgleda ne vodi računa o tome šta drugi misle.

«Imamo posla sa čovekom kome su Kinezi, Južnokorejanci, Amerikanci, Japanci i Rusi rekli da ne lansira rakete, a on je lansirao sedam raketa», kazao je Buš.

Predsednik Buš je to rekao u razgovoru sa novinarima tokom zajedničke konferencije za novinare sa kanadskim premijerom, Stivenom Harperom. Buš je naveo da je problem i u tome što je teško zaključiti šta se dešava u ne-transparentnim društvima kojima upravljaju vlade koje narod nije izabrao. On je dodao da je važno da se severnokorejskom lideru ukaže da postoji bolji put napred i bolji život za njegov narod ukoliko se na proverljiv način odrekne svog nuklearnog oružja. Medjutim, Severna Koreja je saopštila da su njene raketne probe bile uspešne i da planira da nastavi sa njima. Portparol Bele kuće, Toni Snou, izjavio je da bi Severna Koreja trebalo da odustane od daljih proba. Glavni američki izaslanik na pregovorima sa Severnom Korejom, pomoćnik državnog sekretara Kris Hil, otputovao je u Aziju gde će sa zvaničnicima u Pekingu, Seulu i Tokiju razmotriti najnoviju krizu u odnosima sa Severnom Korejom.

Inače. lansiranje sedam severnokorejskih raketa dovelo je do opšte osude u svetu, i zapretilo da će narušiti i odnose Pjongjanga sa saveznicima - Rusijom i Kinom.

Severna Koreja možda i dalje ima podršku svojih suseda, Kine i Rusije, pošto su se obe zemlje u UN usprotivile uvodjenju sankcija Pjongjangu.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da će sledeće nedelje uputiti svog glavnog pregovarača, zamenika šefa diplomatije, Vu Davei-ja, u Pjongjang. Vu će ponovo zatražiti od Severne Koreje da se vrati zastalim šestostranim pregovorima o njenom nuklearnom programu, na kojima, kako Kina smatra, mogu da se razmotre i druga pitanja.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova, Djiang Ju, kaže da će Kina nastaviti sa nastojanjima da pokrene šestostrane pregovore sa mrtve tačke i sa zalaganjem za mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu. Šinzo Abe, glavni sekretar japanske vlade, pozvao je Severnu Koreju da odmah obustavi raketne probe i da se vrati šestostranim pregovorima bez ikakvih uslova, dok se japanski premijer Djuničiro Koizumi zapitao zašto Severna Koreja vrši raketne probe pošto time ne može ništa da dobije.

XS
SM
MD
LG