Linkovi

Skupština asocijacije multietničkih gradova u Podgorici


U Podgorici je počela dvodnevna Skupština Asocijacije multietničkih gradova jugoistočne Evrope - FILIJA, u čijem radu učestvuju predstavnici gradskih uprava iz 60 gradova Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije i Srbije.

Tema prvog dana skupa je ‘’Lokalna i regionalna samouprava po mjeri evropskih standarda’’. Predsjednik organizacije ‘’Filija’’ što je grčka riječ koja znači prijateljstvo, bivši ambasador SFRJ u Vašingtonu Živorad Kovačević, na početku je istakao da ‘’demokratski referendum, jasna vizija i priznanje od cijelog svijeta potvrđuju da je Crna Gora faktor stabilnosti regiona i činilac saradnje”.

On je podsjetio da Filija ima preko 60 članova iz osam zemalja iz jugoistočne Evrope, navodeći da prvi put u istoriji sve zemlje Balkana, njihovi narodi i vlade imaju istovjetan strateški cilj:

“Prvi put u istoriji, nijedna zemlja iz Evrope nema posebne interese i aspiracije prema zemljama na Balkanu”, kazao je Kovačević na Skupštini Asocijacije koja se održava u Podgorici.

On smatra da evropske integracije neće biti završene dok se ujedinjenoj Evropi ne pridruže zemlje njenog jugoistoka.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je naveo da će Crna Gora, kao nezavisna država, biti u mogućnosti da kvalitetnije doprinese ciljevima Asocijacije.

“Samostalna i multuikulturna Crna Gora stekla je sve neophodne uslove da afirmiše bliskost naroda u regionu i podrži povezivanje u politici, ekonomiji, kulturi i svim oblicima stvaralaštva”, ocijenio je on.

Prema Vujanovićevim riječima, kao stara evropska država, Crna Gora ima uzor u demokratskim vrijednostima razvijenih društava i modernoj političkoj strategiji uspostavljanja veza među različitostima, sa ciljem da se zaštite pojedinačni i opšti interesi.

“Poštujući demokratska načela u prilici smo da afirmišemo svoju političku zrelost i budemo primjer za otvorenost u regionu, utemeljenu na različitim formama integracija”, rekao je on.

Vujanović je kazao da se regionalnom asocijacijom gradova ostvaruje važna faza u progresu odnosa evropskih naroda koja će sve više smanjivati razlike između razvijenih i nerazvijenih država i suspendovati istorijski nasljeđene tenzije i konflikte.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je kazao da glavni grad Crne Gore želi uspostavljanje i osnaživanje dobre komunikacije i saradnje, posebno sa onima koji grade vrijednosti multietničnosti:

“Na dometima multietničnosti počiva svaki grad koji pretenduje da bude otvoren, savremen i razvijen, jer je zajedništvo u različitosti najveći civilizacijski domet demokratskog društva”, objasnio je on.

Mugoša je rekao da je Podgorica je u proteklim decenijama učinila mnogo da sačuva multietičnost i da više od trećine njenih građana čine pripadnici manjinskih naroda.

Na ovogodišnjoj skupštini Filije, prvi put je dodijeljena Povelja za međunacionalnu toleranciju. Dobitnici su Erhard Busek, specijalni coordinator Pakta stabilnosti, Jasmin Imamović, načelnik opštine Tuzla, Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle, George Čiuhandu, gradonačelnik Temišvara i Ilona Mihaeš, direktorka Euroregionalnog centra za demokratiju iz Temišvara.

XS
SM
MD
LG