Linkovi

Puna saradnja Srbije sa Hagom ostaje uslov za nastavak pregovora sa EU


Komesar za proširenje Evropske unije demantovao učestale najave vlasti u Beogradu da bi Brisel mogao da omekša uslove za nastavak pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i ponovio da puna saradnja Srbije s Haškim tribunalom, što podrazumeva hapšenje i izručenje generala Ratka Mladića, ostaje neophodan uslov za nastavak tih pregovora.

Evropski komesar pozdravio je najavljeni akcioni plan Beograda za saradnju s Haškim tribunalom, ali je odmah zatim upozorio da rezultati i delovanje moraju biti važniji od pripreme samog plana jer je stav Brisela da hapšenje Ratka Mladića ostaje neophodan uslov za nastavak pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. Posle razgovora sa Olijem Renom, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija nema alternative i da su evropski put i punopravno člastvo glavni prioritetni zadatak države i građana Srbije.

Posle sastanka sa premijerom Vojislavom Koštunicom, evropski komesar Oli Ren pozdravio je rad srpske Vlade na izradi akcionog plana za realizaciju saradnje sa Haškim tribunalom, ali je ponovo naglasio da pregovori Srbije i Evropske unije neće biti nastavljeni dok general Ratko Mladić ne bude u Hagu. Premijer Koštunica izjavio je da je Vlada pri izradi akcionog plana razmenila iskustva i sa vlastima Hrvatske i najavio da će o tom dokumentu 16. jula u Briselu detaljnije razgovarati sa zvaničnicima EU.

Oli Ren je i u razgovoru sa šefom diplomatije Srbije Vukom Draškovićem ponovio da akcioni plan srpske Vlade treba da bude dodatni podsticaj, a ne zamena za ispunjenje haške obaveze.

XS
SM
MD
LG