Linkovi

Svet oštro osuđuje severnokorejske raketne probe, Pentagon kaže da projektili nisu ugrozili SAD


Savet bezbednosti UN-a razmatra sadržaj nacrta rezolucije kao odgovor na severnokorejsko testiranje niza projektila. Sednica je održana na zahtev Japana, čiji je ambasador u UN, Kenzo Ošima, pozvao Savet da preduzme «hitru, snažnu i odlučnu akciju» reagujući na potez Pjongjanga. Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Džon Bolton, izjavio je da je sednica pokazala da u medjunarodnoj zajednici ne postoji podrška severnokorejskim raketnim probama.

Japan je zatražio sednicu rano jutros, pošto je Severna Koreja ispalila sedam projektila, uključujući i raketu dugog dometa za koju stručnjaci kažu da može da dosegne teritoriju SAD.

Portparol američkog sekretarijata za odbranu, Brajan Vitmen, saopštio je da je detektovano svih sedam projektila i zaključeno da oni nisu bili pretnja za Sjedinjene države. Američki zvaničnici dodaju da je jedna raketa dugog dometa pala u Japansko more manje od minut posle lansiranja.

Severnokorejsko ministarstvo inostranih poslova raketne testove je opisalo kao pitanje nacionalnog suvereniteta. Ministarstvo je dodalo da nijedna zemlja nema pravo da osudjuje Severnu Koreju zbog sprovodjenja testova.

Američki, evropski i azijski lideri osudili su severnokorejske raketne probe. Predsednik SAD Džordž Buš izjavio je da je Severna Koreja testovima svojih projektila produbila sopstvenu izolaciju. Prethodno je portparol Bele kuće, Toni Snou, izjavio je da je ključno da se Severna Koreja vrati pregovorima šest država o nuklearnom razoružanju. On je dodao da će Vašington i njegova četiri partnera u razgovorima – Japan, Južna Koreja, Kina i Rusija – zajedno odlučiti o daljim koracima.

Rajs: Raketne probe ne znače kraj multilateralnih pregovora

Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je, povodom raketnih proba Severne Koreje, da medjunarodna zajednica ima više načina da odgovori na provokativno ponašanje Pjongjanga. Ona je, medjutim, naglasila da severnokorejske raketne probe ne znače kraj šestostranih pregovora o nuklearnom programu Pjongjanga. Novinar Glasa Amerike, Dejvid Golast, iz Istambula prenosi da je u svom prvom javnom reagovanju, Rajsova rekla da je Severna Koreja možda pogrešno procenila da će njene raketne probe podeliti medjunarodnu zajednicu.

Državni sekretar je rekla da su, naprotiv, raketne probe naišle na jednodušnu osudu u medjunarodne zajednice i da postoji više diplomatskih instrumenata kojima bi se moglo otežati nastojanje Severne Koreje da se domogne raketa dalekog dometa i nuklearnog oružja. Severnokorejske raketne probe su dovele do intenzivnih diplomatskih konsultacija SAD sa drugim partnerima i učesnicima u šestostranim pregovorima o nuklearnom programu Pjongjanga. U svom reagovanju, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim ministrom inostranih poslova Abdulahom Gulom, državni sekretar Kondoliza Rajs je ponovila provobitnu ocenu Bele kuće da se radi o provokaciji, ali je naglasila da SAD i dalje smatraju da su šestostrani pregovori pogodan mehanizam za rešavanje spora o severnokorejskom nuklearnom programu.

«To je diplomatska infrastruktura za rešavanje ovog problema i Severna Koreja bi trebalo bi da je iskoristi. Kris Hil će uskoro razgovarati o tome sa drugim učesnicima šestostranih pregovora. To pokazuje da se ne radi samo o SAD i Severnoj Koreji već o celom regionu koji poručuje Pjongjangu da treba da promeni svoje ponašanje.»

Zvaničnici u Vašingtonu kažu da će pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju Kris Hil, inače glavni američki pregovarač na šestostranim pregovorima o severnokorejskom nuklearnom programu večeras započeti diplomatsku turneju tokom koje će posetiti Peking, Seul, Tokio i Moskvu da bi sa tamošnjim zvaničnicima razmotrio implikacije akcija Severne Koreje. Državni sekretar Rajs je o tome takodje razgovarala telefonom sa šefovima diplomatija pomenutih zemalja. Šestostrani pregovori na kojima pored SAD i Severne Koreje učestvuju i Kina, Japan, Južna Koreja i Rusija u prekidu su od novembra prošle godine. Pjongjang odbija da se vrati za pregovarački sto mada je okvirni sporazum o severnokorejskom nuklearnom programu postignut još u septembru. Prema tom sporazumu, Pjongjang je izrazio spremnost da odustane od svog nuklearnog programa u zamenu za bezbednosne garancije i pomoć. Severnokorejska vlada saopštila je da se neće vratiti pregovorima ukoliko SAD ne obustave ekonomske sankcije, uvedene prošle godine zbog navodnog falsifikovanja američke valute i drugih nezakonitih aktivnosti Pjongjanga, za koje SAD tvrde da su potpuno nevezane za pregovore o nuklearnim pitanjima, ali da su spremne da ih razmotre ako se Severna Koreja vrati pregovorima.

Japan u stanju pripravnosti

Japan je ocenio da lansiranje raketa predstavlja ozbiljan problem i podigao je stepen vojne pripravnosti na svojoj teritoriji. Japanski premijer Djunićiro Koizumik pozvao je na dijalog. NATO je saopštio da će testovi dodatno izolovati Severnu Koreju u medjunarodnoj zajednici, dok je visoki komesar EU za spoljnu politiku Havijer Solana ocenio da probe samo doprinose tenzijama u već složenoj situaciji u regionu.

XS
SM
MD
LG