Linkovi

Izrael pojačava vojnu ofanzivu u Pojasu Gaze


Izrael pojačava vojnu ofanzivu u Pojasu Gaze. Dopisnik Glasa Amerike iz Jerusalima, Robert Berger, izveštava da su Izrael i Palestinska uprava na ivici sukoba otkako je jedan izraelski vojnik prošle nedelje otet iz jedne vojne baze na granici Gaze.

Izraelski Savet za nacionalnu bezbednost je ovlastio armiju da uputi trupe u palestinske gradove na severu Pojasa Gaze. Vojsci je dato zeleno svetlo da nastavi sa planom za uspostavljanje tampon zone, ne bi li prekinula višenedeljne raketne napade na izraelska pogranična naselja.

Savet je održao vanrednu sednicu posle jučerašnjeg ispaljivanja rakete iz Gaze na izraelski grad Aškelon. Od tog pogotka niko nije stradao, ali je on znak da su palestinski ekstremisti usavršili svoje rakete kućne izrade «Kasam».

Odgovornost za napad je prihvatilo vojno krilo vladajuće islamske organizacije Hamas. Napetost između Izraela i Palestinske vlade koju predvodi Hamas se povećala otkako je pre desetak dana otet jedan izraelski vojnik. Planirana kopnena ofanziva u Gazi je prva otkako su se izraelski vojnici i naseljenici povukli sa tog područja pre gotovo godine. Portparol Ranan Gisin kaže da će izraelske odbrambene snage ostvariti postavljene ciljeve koliko god to trajalo.

«Nemamo nameru da ostajemo u Gazi ili da produžujemo ovu misiju zauvek. Ali biće potrebno da nastavimo da vršimo pritisak. Nastavićemo da koristimo, rekao bih, veoma bogat jelovnik kojim raspolažu izraelske odbrambene snage, koji još nije iscrpljen.»

Umereni palestinski poslanik Saeb Erekat je apelovao na Izraelce da još jednom razmisle o svojim potezima.

«Ne znam do čega će ovo da dovede, sem što će da pojača ekstremizam, doprinese složenosti situacije, poveća krug nasilja i to želim da istaknem.»

Izraelski zvaničnici kažu da je Hamas prekoračio crtu otmicom vojnika i raketnim napadom na Aškelon. Hamas kaže da će, ukoliko budu ubijani Palestinci, krvi biti i na ulicama izraelskih gradova.

Dagard: Izraelsko ponašanje u Pojasu Gaze moralno neodbranjivo

" hspace=2 src="/serbian/images/Israeli_warplanes_bomb_Palestinain_Interior_Ministry.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Stručnjak Ujedinjenih nacija za ljudska prava, odnosno specijalni istražitelj Svetske organizacije za ljudska prava na palestinskim teritorijama, Džon Dagard, rekao je da je izraelsko ponašanje u Pojasu Gaze «moralno neodbranjivo» i da Izrael krši «najtemeljnije norme» humanitarnih zakona i ljudskih prava.

Dagard je to izjavio na vanrednoj sednici novog Saveta za ljudska prava u Ženevi, koja se održava na zahtev arapskih zemalja koje traže od Saveta da osudi Izrael zbog vazdušnih napada u Gazi i hapšenja zvaničnika Palestinske vlade koju predvodi Hamas.

Izraelski ambasador u sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi, Jicak Levanon, odbacio je optužbe i optužio Savet da ima predrasude prema Jevrejskoj državi. Podsetimo da je Švajcarska u utorak optužila Izrael da kolektivno kažnjava stanovnike Pojasa Gaze pokušavajući da oslobodi otetog vojnika.

XS
SM
MD
LG