Linkovi

Nastavljeno suđenje Juventusu, Milanu, Laciju i Fiorentini


Klubovi Juventus, Milano, Lacio i Fiorentina suočeni su sa optužbama za lažiranje utakmica i, ukoliko njihova krivica bude dokazana, moguće je da će biti prebačeni u drugu ligu. Sportski tribunal, koji je osnovala Italijanska fudalska federacija, zaseda na Olimpijskom stadionu u Rimu. Tribunal sudi i 26-orici fudbalskih zvaničnika, uključujući i sudije, po optužbama za nameštanje rezultata i nefer ponašanje.

Optužnice su podignute i protiv osam fudbalskih sudija, medju kojima je i Masimo de Santis, koji je bio odredjen da sudi na svetskom prvenstvu, ali je njegovo ime ubrzo povučeno, kada se saznalo da je umešan u skandal. Na početku sudjenja, tribunal je razmatrao proceduralna pitanja. Advokati optuženih klubova i funkcionera tražili su da snimci telefonskih razgovora budu odbačeni kao dokazni materijal.

Skandal je, naime, izbio nakon što su prepisi telefonskih razgovora umešanih zvaničnika bili objavljeni u medijima. Prepisi navodno pokazuju da je direktor Juventusa, Lučano Modji, prošle sezone razgovarao o izboru odredjenih sudija za pojedine utakmice sa jednim višim zvaničnikom fudbalske federacije. Advokati koji zastupaju šest klubova druge lige tražili su takodje da im bude omogućeno da pruže dokaze.

Advokat Areca jednog od šest pomenutih klubova, rekao je da oni žele da prisustvuju sudjenju. Ti klubovi takodje nameravaju da traže da budu prebačeni u prvu ligu, ukoliko timovi protiv kojih se vodi proces budu po kazni spušteni u drugu ligu.

Smatra se da Juventusu, koji je osvojio šampionsku titulu protekle dve sezone, preti najveća opasnost. Direktor Juventusa, Lučano Modji podneo je ostavku pošto je skandal izbio u maju. Predvidjeno je da tribunal zaseda tokom preostalog dela svetskog prvenstva u Nemačkoj. Italijanska fudbalska federacija saopštila je da očekuje da presude budu donete do 9. jula, dana kada se svetsko prvenstvo završava finalnom utakmicom. Očekuje se da će žalbe na presude zatim biti podnete do 20. jula.


XS
SM
MD
LG