Linkovi

Predsednik Buš: Zahvaljujući vašoj hrabrosti - svaki dan je Dan nezavisnosti u Americi


Širom Sjedinjenih Država, Amerikanci danas slave praznik – Dan nezavisnosti.

Predsednik Buš je posetio vojnu bazu Fort Breg, u Severnoj Karolini, da bi i na današnji dan iskazao podršku pripadnicima američkih oružanih snaga.

Po izuzetno vrućem vremenu, predsednički avion sleteo je na aerodrom u blizini baze Fort Breg. Predsednik Biuš rekao je okupljeim pripadnicima oružaniuh snaga i članovima njihovih porodica da je ova vojna baza odlično mesto za obeležavanje Dana nezavisnosti.

«Danas obeležavamo 230. godišnjicu nezavisnsti Amerike. Na ovaj dan, kada iskazujemo zahvalnost za našu slobodu, takodje smo zahvalni muškarcima i ženama koji čine tu slobodu mogućom.»

Oko tri i po hiljade ljudi okupilo se da čuje predsednikov govor. Predsednik im je poručio da oni slede tradiciju gradjana – vojnika koji su se borili za slobodu Amerike.

«Služite našoj zemlji u vreme kada ste joj potrebni. Zahvaljujući vašoj hrabrosti - svaki dan je Dan nezavisnosti u Americi.»

Predsednik Buš je rekao da su odanost i požrtvovanje ključ za pobedu u ratu protiv terorizma. On jer naveo da u Iraku i Avganistanu ima znakova progresa, pomenuvši pri tom nedavnu smrt vodje al Kaide u Iraku, Abu Musaba al-Zarkavija, kao i niz akcija, kojima su, kako je rekao, zadati ozbiljni udarci pobunjenicima. Buš nije nagovestio da bi ti pozitivni pomaci mogli da dovedu do smanjenja broja američkih vojnika u Iraku, naglasivši još jednom da bi odredjivanje roka za povlačenje bilo velika greška.

«Ovaj trenutak kada teroristi trpe niz uzastopnih udaraca nije vreme za povlačenje. Ostaćemo, borićemo se i prevladaćemo.»

Predsednik je takodje odao poštu više od dve i po hiljade vojnika koji su izgubili život u Iraku od početka rata, u martu 2003. godine, naglasivši da borba mora da se nastavi.

«Neću dozvoliti da žrtve 2527 vojnika koji su izgubili život u Iraku budu uzaludne time što bi naše snage bile povučene pre nego što zadatak bude obavljen.»

Predsednik Buš se zadržao u Fort Bregu na prazničnom ručku sa pripadnicima jedne borbene armijske brigade, pre povratka u Vašington gde će večeras posmatrati praznični vatromet. Očekuje se da će se na proslavi u prestonici okupiti oko pola miliona ljudi. Istovremeno, predsednik Buš, koji u četvrtak puni 60 godina, biće domaćin na rodjendanskoj večeri za članove porodice i prijatelje, u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG