Linkovi

Amerikanci žele da znaju više o prostorima koji se pominju u vestima


Pisac Amanda Rorabek kaže da Amerikanci žele da znaju više o prostorima koji se pominju u vestima, kao što su muslimanske zemlje. Serija njenih knjiga ”Nutshell Notes“ (odnosno ”Crtice“), pomaže čitaocima da nauče nešto o tom regionu.

Istoričarka Amanda Rorabek se pre šest godina zainteresovala za Avganistan pod Talibanom, fundamentalističkim islamskim pokretom koji ograničava prava žena i guši neislamske aspekte avganistanske kulture. Ona je pokrenula veb stranicu kako bi i drugima pružila na uvid rezultate svojih studija. Nakon terorističkih napada septembra 2001. u Sjedinjenim Državama, koje su, kako se veruje, organizovali pripadnici Al Kaide iz Avganistana, ona je od svojih beleški priredila knjigu pod naslovom ”Afghanistan in a Nutshell“ - ”Avganistan u crticama“. Uz pomoć prijatelja i porodice, ona je dostavila primerke svoje knjige knjižarama širom Los Anđelesa pre invazije na tu zemlju koju su preduzele Sjedinjene Države.

”Svi su želeli informacije o Avganistanu, jer su Sjedinjene Države povele rat sa tom zemljom, tako da se ova knjiga našla na udarnim mestima u knjižarama i nekoliko dana nakon toga stigla na listu bestselera LA Tajmsa.“

To je bila prva knjiga u seriji ”Crtica“, a svaka je bila inspirisana razvojem situacije u vestima.

”Osama bin Laden je potom pobegao u Pakistan, ili se bar tako mislilo, pa sam napisala knjigu ”Pakistan in a Nutshell“ - ”Pakistan u crticama“. S obzirom da nijedna od ovih knjiga nije mogla zaista da se razume ukoliko ne razumete islam, napisala sam knjigu ”Islam in a Nutshell” - ”Islam u crticama.“

Usledila je knjiga o Iraku, koja je takođe bila na listi bestselera LA Tajmsa. Zabeleške su kratke, najčešće 60 do 80 strana i sumiraju istoriju, veru i politiku u regionu. Amanda Rorabek kaže da je pokušala da bude nepristrasna. Njena knjiga o Izraelu i Palestini je podeljena u dva dela. Čitalac može da prelistava knjigu koja ima naslovnu stranu na obe strane.

”Napravila sam to kao dvostuku knjigu, pokušala da svaki od delova ima isti broj strana i stavila cenu na obe korice da bi bilo isto. Namera mi je bila da predstavim obe strane na tako interesantan način da čitalac, kada pročita knjigu, shvati zbog čega je to tako veliki košmar, zašto postoji konstantni konflikt u tom delu sveta, jer obe strane imaju uverljive razloge da budu u tom regionu i smatraju da je to njihova zemlja.”

Najnovija knjiga Amande Rorabek se zove ”Iran u crticama“. U svakom od ovih slučajeva, autorka je imala problem da ide u korak sa događajima koji su se odvijali munjevitom brzinom.

”Čitam novine svaki dan i pitam se da li je moja knjiga već zastarela? Pokušavam da prebacim daleku prošlost u sadašnjost i obuhvatim sva pitanja. Problem je to što se situacija neprekidno menja.”

Palestinsko-izraelska knjiga, koja je objavljena pre dve godine, već zahteva reviziju i autorka kaže da će novo izdanje biti u prodaji za mesec-dva. Dodaje da su ove knjige posebno popularne kod učenika i nastavnika.

”Nastavnici vole ove knjige. Njima prodajem mnogo primeraka, jer se od njih očekuje da predaju mnogo različitih predmeta i budu u kontaktu sa sadašnjim događajima. U Kaliforniji, a sigurna sam i u drugim delovima Sjedinjenih Država, učenici moraju da uče o budizmu i islamu, o Bliskom istoku. Uče i o drugim delovima sveta. Posle 2001, daleko je veće interesovanje za događaje u svetu.”

Naredne knjige iz ove serije su o Kini i Severnoj i Južnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG