Linkovi

U Vašingtonu stotine aktivista, političara i slavnih ličnosti spremno za štrajk gladju


Na listi štrajkača gladju su i antiratna aktivistkinja Sindi Šihan, majka američkog vojnika koji je poginuo u Iraku i Majkl Berg, otac američkog državljanjina kojeg su oteli pobunjenici u Iraku da bi mu zatim odrubili glavu.

Kako se očekuje, u štrajku gladju, će učestvovati nekoliko članova američkog Kongresa kao i britanskih i kanadskih zakonodavaca.

Glumci Deni Glover, Šon Pen i Suzan Sarandon, kao i kantri muzičar Vili Nelson su na listi slavnih ličnosti koje će učestvovati u štrajku gladju. Medea Bendžamin je pomogla u organizaciji ovog dogadjaja pod imenom ”vratite vojnike kući brzo“.

”Za neke od nas je to štrajk gladju bez vremenskog ograničenja, što znači da ne znamo koliko ćemo izdržati, ali smo rešeni da izdržimo onoliko koliko nam naša tela dozvole.“

Počev od sutra, grupa štrajkača gladju će se okupljati svaki dan ispred Bele kuće, dok će se drugi pridružiti iz gradova u kojima žive. Predsednik Buš je odbijao da postavi krajnji rok za povlačenje američkih snaga iz Iraka, iznoseći argument da bi postavljanje krajnjeg roka ohrabrilo iračke pobunjenike kao i teroriste širom sveta. Predsednik Buš je rekao da će američki vojnici doći kući tek kada iračke snage budu u stanju da samostalno brane demokratiju u svojoj zemlji.

Organizator protesta Medea Bendžamin kaže da je umesto obuzdavanja nasilja u Iraku, američko vojno prisustvo podstaklo dodatno nasilje:

”Mislimo da je najbolji način da pokažemo svoju podršku vojnicima to da ih vratimo iz rata u kojem nisu poželjni i u kojem im lokalno stanovništvo ne izražava dobrodošlicu.“

Zvaničnici nove iračke vlade nacionalnog jedinstva su izrazili želju da strane trupe napuste njihovu zemlju, ali su uz to dodali da uslovi na terenu ne dozvoljavaju njihovo povlačenje u ovom trenutku. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da su Amerikanci sve više pesimistični povodom američke misije u Iraku, ali da većina, ipak ne podržava trenutno povlačenje trupa.

XS
SM
MD
LG