Linkovi

Prvenstvo u bezbolu se polako približava raspletu – odnosno plej ofu


Taj sport se i dalje smatra tipičnom američkom razbibrigom, prkos konkurenciji ostalih profesionalnih sportova, a polako se pretvara i u internacionalnu sportsku disiplinu.

Bezbol vodi poreklo sa severoistoka Sjedinjenih Država. Prva zvanična utakmica prema modernim pravilima, odigrana je 1846. na stadionu «Elisian filds» u Hobokenu, u Nju Džersiju. Pravila je napisao Aleksander Kartrajt, član prvog zvaničnog tima, njujorških «Nikerbokersa». Tokom Građanskog rata, 1860-ih, bezbol je sticao sve veću popularnost među vojnicima Unije, kaže istoričar ovog sporta, Frenk Seresi.

«Ovo potiče iz perioda Građanskog rata, reč je o 37. Dobrovoljačkoj armiji Masačusetsa iz tog perioda i, ako možete da vidite, oni igraju igru sa štapom i loptom, po svemu sudeći odmarajući se pre bitke», kaže on.

Popularnost bezbola se povećala posle Građanskog rata. Privukao je donatore, koji su hteli da budu pokrovitelji timova. «Red stokings» iz Sinsinatija, postao je 1869. prvi potpuno profesionalni tim. Otada je sve više amaterskih ekipa prelazilo u profesionalce i to je bio početak sadašnje Glavne bezbol lige. Danas, mnogo Amerikanaca uživa u bezbolu iz različitih razloga, kaže Frenk Seresi.

«Cela ta priča je utkana u našu kulturu. Dotiče sve – građanska prava, istoriju, junake, prirodu, nadmetanje, sve ono što je utkano u našu kulturu i to je razlog za toliku popularnost», kaže Seresi.

Bezbol je uticao i na socijalno tkivo u Americi sredinom 20. veka. U vreme kada je mnogo toga u Sjedinjenim Državama bilo podeljeno, Džeki Robinson je 1947. probio rasnu barijeru, nastupivši za bruklinške «Dodžerse», kao prvi Afroamerikanac u ligi. Za njim su došli mnogi. Ipak, proces je bio spor i poslednji tim, «Red soks» iz Bostona, integrisao se tek 1959. Bob Dupej, predsednik Glavne bezbol lige, kaže da je sledeći talas igrača pristigao iz inostranstva.

«Sada je 23 odsto igrača koji nastupaju u glavnoj ligi rođeno izvan Sjedinjenih Država, a najbrojniji su Latinosi, brojni su i igrači iz Azije, ima i nekih evropskih igrača, Australijanaca, ali većina su Latinosi», kaže Dupej.

Iako je raznolikost igrača povećana, Frenk Seresi kaže da pojedini delovi igre i dalje nisu potpuno integrisani.

«U upravi i dalje nema potpune jednakosti isto kao i u vlasništvu», kaže Seresi.

Premda u nekoliko zemalja bezbol cveta, status sporta na međunarodnom planu je i dalje neizvesan. Ovogodišnju inauguraciju Klasičnog svetskog turnira u bezbolu, koji okuplja Japan, Kinu, Južnu Koreju, Australiju i nekoliko karipskih zemalja, mnogi smatraju uspehom. Međutim, Međunarodni olimpijski komitet je prošle godine saopštio da posle Letnjih igara 2008, briše bezbol sa spiska olimpijskih sportova.

XS
SM
MD
LG