Linkovi

Uticaji klimatskih promena i gasova koji izazivaju efekat staklene bašte


Naučnici su ustanovili da bi globalno zagrevanje moglo da smanji poljoprivredne prinose, umnesto da ih poveća kako se ranije verovalo. Ovo otkriće bi u budućnosti moglo da utiču na smanjenje procene ukupnih prinosa.

Ako nešto dobro proizlazi iz globalnog zagrevanja, to je mišljenje da bi biljke bujale zahvaljujući povećanoj količini karbon dioksida u atmosferi, glavnog gasa koji izaziva efekat staklene bašte, koji doprinosi zadžavanju toplote. Karbon dioksid je neophodan za biljke kao što je kiseonik za nas. Biolozi kažu da za većinu biljaka znači da će s porastom količine karbon dioksida u vazduhu, bolje da rastu. Istovremeno, ustanovili su da višak CO 2 biljkama istovremeno škodi. Biolozi kažu da je rast biljaka usporen visokim temperaturama i nižim nivoom vlažnosti prouzrokovanim bržim isparavanjem. Medjudržavni panel Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama, vodeća svetska institucija koja se bavi globalnim zagrevanjem, zaključio je da ova dva trenda prave ravnotežu jedan drugom, tako da se ne očekuje da globalno zagrevanje ugrozi poljoprivredne useve. Istraživanja Američke vlade i univerziteta, radjena u staklenim baštama, podržavaju ovakvo gledište, kaže Majron Ebel, iz Instituta za kompetitivno preduzetništvo u Vašingtonu, organizacije koja se protivi vladinim naporima za ograničenje emisije gasova.

«Ono što su uradili jeste to da su stavili jednu vrstu biljke i dve staklene bašte tačno jednu pored druge i zatim pustili povećanu količinu CO 2 u jednu od njih, dok su u drugoj ostavili uobičajeni atmosferski nivo ugljen dioksida.»

Majron Ebel kaže da je veća količina ugljen dioksida bolja za poljoprivredu.

«Rezultati ovih istraživanja vraćaju nas pola veka ili više zato što skoro svaka studija pokazuje ne samo da sve vrste biljaka rastu brže sa povećanim nivoima CO 2, već su i mnogo čvršće. Otpornije na stvari kao što je suša».

Medjutim, novo istraživanje pokazuje razliku kada usevi rastu u spoljnim uslovima. Stručnjak za poljoprivredu na Ilinoiskom univerzitetu Stefan Long i njegove kolege, objavile su u časopisu «Nauka» da dobrobit od povećanih nivoa ugljen dioksida od globalnog zagrevanja, ne dovode u ravnotežu loše uticaje.

»Dve stvari su previše jake da bi neutralisale jedna drugu. U svakom slučaju, djubrenje ugljen dioksidom je do nedavno bilo ispitivano samo u staklenim baštama ili drugim zatvorenim okruženjima. Ukoliko povećate nivo CO 2 u potpuno otvorenim uslovima, da li možete videti veliku količinu djubriva na usevima? Ono što smo našli je da u normalnim uslovima to povećanje izgleda da je upola manje od očekivanog».


Istraživanje nagoveštava da će, bez promena u načinu sadjenja useva, budući prinosi opasti uz povećan nivo ugljen dioksida. Istraživači sa obe strane se slažu da je potrebno još istraživanja kako bi se razumeli uticaji klimatskih promena i gasova koji izazivaju efekat staklene bašte na useve.

XS
SM
MD
LG