Linkovi

Fondacija “Danijel Perl” gradi “koaliciju pristojnosti“ preko geografskih i verskih linija


Islamski ekstremisti u Pakistanu su 2002. godine oteli i ubili novinara lista “Vol strit džornal”, Danijela Perla. Nedelju dana nakon njegove smrti, Perlova porodica je osnovala fondaciju da bi sačuvala uspomenu na njega. Svake godine fondacija odaje poštu novinarskoj hrabrosti i integritetu.

Kevin Sajts izveštava za ”Vruću zonu“ na internet sajtu Yahu. On radi sam na terenu na nekima od najopasnijih poprišta katastrofa i ratnih zona. Uz pomoć digitalne kamere, leptop kompjutera i satelitskog telefona, on objavljuje TV spotove i izveštaje, foto reportaže i veb logove koji vode čitaoce na samo mesto dogadjaja. Sajts je dobio Nagradu “Daniel Perl” od Losanđeleskog pres kluba, koji je doneo odluku u dogovoru sa Fondacijom Daniela Perla. Džudea Perl, Danijelov otac i predsednik te fondacije, kaže da ovaj internet reporter gaji tradiciju njegovog preminulog sina.

”Mi smo bili veoma impresionirani njegovom veb stranicom na sajtu Yahu. Njegov rad nas veoma podseća na Denijevu veliku predanost istini i njegovo usredsređivanje na ljude koji su u vestima.“

Sajts je izveštavao o nemirima u Šri Lanki, Kašmiru, Burmi i drugim žarištima, uvek se fokusirajući na uticaj sukoba na lokalno stanovništvo. On sada putuje Azijom i njegove kolege su primile nagradu u njegovo ime. Džudea Perl kaže da se opasnost povećala za novinare koji izveštavaju iz ratnih zona. Sudeći prema jednom prošlogodišnjem izveštaju, najmanje 47 novinara je poginulo na poslu. Prema drugom izveštaju, poginula su najmanje 63 novinara, dokse u trećem, koji obuhvata i prevodioce, navodi da je bilo 90 žrtava. Najopasnija zemlja za novinare je danas Irak. Otac ubijenog novinara “Vol strit džornala” kaže da Fondacija “Danijel Perl” promoviše medjukulturno razumevanje preko tri oblasti u kojima je njegov sin briljirao - novinarstva, muzike i razmene ideja putem dijaloga. Džudea Perl je rekao da se Fondacija bori protiv mržnje koja je odnela život njegovog sina, mržnje koja, kako kaže, ne postoji izmedju muslimana i stanovnika Zapada.

”Razdor nije medju Jevrejima i nejevrejima ili muslimanima i nemuslimanima i ne širi se geografskim, nacionalnim ili verskim linijama. Razdor postoji medju onima koji se hvale ubistvom nedužnih radi prenošenja političke poruke i onih koji se zgražavaju toga.“

Da bi se suprostavio mržnji, on kaže da ova Fondacija “Danijel Perl” gradi, kako je rekao, “koaliciju pristojnosti“ preko geografskih i verskih linija.

XS
SM
MD
LG