Linkovi

Prestrojavanja na opozicionoj političkoj sceni Crne Gore


U susret parlamentarnim izborima u Crnoj Gori koji moraju biti održani do početka oktobra, uočljiva su prestrojavanja na opozicionoj političkoj sceni. Najviše dilema vlada oko pitanja ko će zastupati interese crnogorskih Srba.

Nova stranka na politčkoj sceni Crne Gore koja će se baviti zaštitom prava Srba u Crnoj Gori biće osnovana brzo, najavio je danas kordinator inicijativnog odbora Zoran Žižić. On se nalazio na čelu Upravnog odbora Pokreta za državnu zajednicu Srbija i Crna Gora koji je nedavno pretao sa radom. Žižić je rekao da su prikupljeni neophodni potpisi za osnivanje partije i da se sada radi na statutu i programu stranke i priprema osnivačka skupština koja bi trebalo da bude održana sljedeće sedmice.

“Osnovni ciljevi stranke će biti uspostavljanje specijalnih veza između Srbije i Crne Gore, zaštita slobode i ljudskih prava posebno Srba u Crnoj Gori, u skladu sa međunarodnim i svim dokumentima Savjeta Evrope. Smatram da će koristiti ne samo Srbima, nego i svima i da nikome neće štetiti”, rekao je Žižić.

Istu takvu ambiciju ima i SNS koja je predložila formiranje ‘’srpske liste’’ za predstojeće izbore, ali nije naišla na razumijevanje ostalih opozicionih stranaka.
Narodna stranka pozvala je danas Srpsku narodnu stranku da svoju snagu i djelovanje usmjeri prema režimu i ocijenila da režimu ide na ruku razjedinjavanje opozicije i rasipanje opozicionog biračkog tijela.

“Iako i sami svjesni da srpska lista ne može smijeniti vlast u Crnoj Gori, oni od te ideje ne odustaju, tražeći za Srbe u Crnoj Gori ono što su Srbi tražili u Hrvatskoj, svjesni da na taj način od Srba - državotvornog naroda u Crnoj Gori, prave nacionalnu manjinu”, tvrde u rukovodstvu NS.

Narodnjaci kažu da, čak i ako se zanemari činjenica da SNS može da govori samo u svoje ime, a ne u ime cijelog srpskog naroda u Crnoj Gori, ostaje pitanje na koji način bi jedna opoziciona partija, sa nekoliko mandata štitila interese i prava srpskog naroda.


XS
SM
MD
LG