Linkovi

80% odraslih Amerikanaca dan počinje  i završavaju šoljom kafe


Stavovi lekara nisu uvek bili usaglašeni kada je reč o tome da li je kafa korisna, ili štetna po zdravlje.

Ipak, u poslednje vreme dolazi se do zanimljivih dokaza da je kafa zapravo veoma dobra za nas – a jedna nova studija pokazuje da ona može da smanji rizik od dijabetesa tipa dva. Proučavanja pokazuju da je ispijanje četiri šolje kafe dnevno... a reč je o šoljama od oko dva decilitra, povezano sa smanjenjem od 30% u riziku razvoja djabetesa. Svakog jutra, više od stotinu miliona Amerikanaca poseže za šoljom kafe kako bi razbudjeni započeli svoj dan. Mnogi priznaju da su – pravi ovisnici.

«Bojim se da sam ovisnik o kofeinu. Volim i ukus kafe.»
«Moram da je popijem svako jutro. Zašto? Zato što me razbudi».
«Ako ne popijem kafu umorna sam, osetljiva i razdražljiva.»

Medjutim, sve više dokaza pokazuje da silna espresa i kapućina ne samo što popravljaju naše raspoloženje – već i pozitivno utiču na zdravlje.

Svakodnevno pijenje kafe povezuje se sa smanjenim rizikom dobijanja Parkinsonove bolesti, raka jetre, kamena u žuči, a posebno dijabetesa tipa 2.

Istraživanja pokazuju da je zaštita veća što više kafe pijete. Ali to ne znači da treba da se «predozirate» kofeinom. Nova studija pokazuje da je kafa bez kofeina podjednako efikasna protiv dijabetesa kao i obična kafa.

Obe vrste su pune istih hranljivih sastojaka, a kako su naučnici otkrili imaju i druga važna svojstva.

«Testovima na miševima, otkrili smo da kafa ima sastojke koji povećavaju sposobnost jetre da razgradjuje šećer... što je u velikoj meri dejstvo koje imaju lekovi protiv dijabetesa».

Mnogi lekari kažu da su ovi nalazi zanimljivi, ali ipak suviše preliminarni da bi svojim pacijentima odmah prepisali – dvostruki espreso.

«Ne mislim da sada treba da preporučim svima da odu i piju kafu u nadi da će smanjiti rizik od dijabetesa.»

Ali za one koji konzumiraju svoju dnevnu dozu kafe, i sama mogućnost koristi kafe za zdravlje je dovoljan razlog za uživanje.

XS
SM
MD
LG