Linkovi

Danas vam predstavljamo film «Superman Returns»


Najpoznatiji superheroj vraća se na veliki ekran u avanturi koju je režirao Brajan Singer, čuven po prva dva filma iz serijala «X-MEN».

Supermena nije bilo čitavih pet godina, a onda se iznenada i pod velom misterije – vraća. U «Dejli planetu», najvećem dnevnom listu u metropoli, urednik Peri Vajt želi priču.

Poslednji put Lois Lejn je uvek sve znala prva, ali kada je nestao – Supermen joj je slomio srce. Ona sada ima novog momka, rodila je dete,a osvojila je i Pulicerovu nagradu, najveće novinarsko priznanje u Americi, za komentar pod naslovom «Zbog čega svetu NIJE potreban Supermen».

Tokom više od jedne decenije bilo je nekoliko pokušaja da se pokrene snimanje novog filma o Supermenu. Konačno, «čovek od čelika» vraća se na veliki ekran pod rukovodstvom Brajana Singera, koji ističe da je film morao da oda počast originalnom hitu iz 1978, u kome je naslovnu ulogu tumačio pokojni Kristofer Riv.

«Mnogo o tome naučio sam dok sam snimao filmove iz serijala 'X-MEN'. Postoji nešto što je bilo pre mene i što će živeti dugo posle mene ... i na neki način moja odgovornost, kao čuvara ovog Supermenovog sveta, je da to poštujem. Istovremeno, pokušao sam da unesem neko moje shvatanje tog lika, ali ni u kom slučaju nisam pokušavao da otkrijem toplu vodu. Samo sam pokušao da obnovim njegovu snagu.»

Signer je insistirao da nepoznati glumac igra Supermena i naravno njegov alter ego – Klarka Kenta. Izabrao je visokog, zgodnog mladića iz države Ajova, na američkom Srednjem Zapadu, Brendona Rauta, koji priznaje da je već prilikom oblačenja kostima bio obeshrabren.

«Prvi put kada sam ga obukao nisam još bio ni u treningu, nisam pročitao scenario i praktično nisam ni radio na ulozi. Stajao sam u sred sobe pune dizajnera i nekih drugih ljudi, i svi su imali neko mišljenje. Rekao sam im 'nemojte još da presuđujete da li je ovo što vidite Supermen ili ne', jer tada još nisam obavio sav posao koji sam planirao. Međutim, posle sam imao priliku da pratim proces svog razvoja i više sam radio na ulozi ... tako da sam zaista srastao sa likom.»

Kejt Bosvort tumači ulogu novinarke Lois Lejn, dobitnice Pulicerove nagrade, koja nikako da shvati da je njen nespretni i dobroćudni kolega Klark Kent, koji je takođe misteriozno nestao na pet godina, u stvari Supermen, i da je maskiran samo običnim parom naočara.

«O, pa to je najzabavnije u filmu. Kada bismo bili ozbiljni oko toga, bilo bi zaista smešno. To je deo Supermena, tako je zamišljeno. To je zabava, to je magija, jednostavno je tako», objašnjava Kejt Bosvort.

Naravno, Supermen ne bi bio to što jeste bez ozloglašenog negativca – Leksa Lutora, koga igra dobitnik Oskara, Kevin Spejsi.

Pored Spejsija, Rauta i Kejt Bosvort u filmu se pojavljuju Džejms Marsden kao nepokolebljivi novi momak Lois Lejn, inače sestrić urednika Perija Vajta, koga igra Frenk Langela. Iva Mari Sejnt je Marta Kent, pomajka Klarka Kenta. U epizodnim ulogama pojavljuju se dve zvezde TV serije Supermen iz 1950-ih: Noel Nil i Džek Larson, a tu je ponovo i pokojni Marlon Brando – zahvaljujući scenama snimljenim za prvi film 1978, kao Džor-El, Supermenov otac sa planete Kripton.

XS
SM
MD
LG