Linkovi

Delegacija crnogorske Skupštine učestvovaće na zasedanju OEBS-a


Delegacija crnogorske Skupštine učestvovaće prvi put na četvorodnevnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju koja sutra počinje u Briselu.

To pravo Crna Gora stekla je prijemom u OEBS, 21. juna, a šef njene tročlane delegacije biće predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić. Na 15. godišnjem redovnom zasjedanju PS OEBS-a učestvovaće i Ferhat Dinoša iz Demokratske unije Albanaca i Aleksandar Žurić iz Demokratske partije socijalista.

Stalni savjet OEBS-a usvoio je u četvrtak u Beču mandat misije te organizacije u Crnoj Gori, bez rasprave, jer je prethodno donijeta odluka na Pripremnom komitetu OEBS-a. Očekuje se da kroz dvije sedmice počnu pregovori OEBS-a i crnogorske Vlade, nakon čega će biti potpisan memorandum i zvanično otvorena misija u Podgorici.

Crnogorski ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović primiće sjutra ambasadore Kraljevine Španije u Beogradu Hose Riera Sikijeru i ambasadora Turske u Beogradu Hasana Servet Oktema. Tom prilikom biće razmijenjene note o uspostavljanju diplomatskih odnosa Crne Gore sa Španijom i Turskom.

U jeku intenzivnih diplomatskih aktivnosti, danas je saopšteno da nova crnogorska diplomatija neće biti formirana prije parlamentarnih izbora koji će biti održani na jesen. Navodi se da do tada neće ni biti prevelike potrebe za diplomatijom.

“Ljeto je, godišnji odmori, a sve neophodne poslove odrađivaće Ministarstvo inostranih poslova i angažovati nekoliko diplomata koji će prema potrebi putovati iz Podgorice u određene zemlje”, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Crnogorske diplomate koje su bile zaposlene u ambasadama bivše državne zajednice Srbija i Crna Gora i zvanično su ovih dana napustili kancelarije u diplomatskim predstavništvima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG