Linkovi

Suđenje osumnjičenim teroristima zatvorenim u Zalivu Gvantanamo na Kubi


Američki senatori iz obe političke partije kažu da će Kongres po svemu sudeći dati predsedniku Bušu ovlašćenja koja su mu potrebna za suđenje osumnjičenim teroristima zatvorenim u pritvoru u američkoj vojnoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi.

Nastavljaju se rasprave o načinu na koji treba suditi osumnjičenima odluke Vrhovnog suda kojom su ukinute vojne komisije koje je radi suđenja uspostavila administracija predsednika Buša.

Još od terorističkih napada 11. septembra, 2001, predsednik Buš je prisvojio široku izvršnu moć u vođenju rata protiv terora za koju tvrdi da je neophodna i koja obuhvata i uspostavljanje vojnih komisija za suđenje osumnjičenim teroristima zatvorenim u Zalivu Gvantanamo. Vrhovni sud je prošlog ćetvrtka uspostavio jasne granice izvršnih ovlašćenja u vreme rata, što je pozdravio i demokratski senator iz države Rod Ajlend, Džek Rid.

«Predsednik je, suštinski, objavio da dejstvuje na osnovu sopstvenih ovlašćenja kao vrhovni komandant. A meni se čini da ga je sud sada malo zauzdao i mislim da je to sasvim na mestu.»

Vrhovni sud je odlučio da vojne komisije moraju da se pridržavaju postupka koji je utvrđen za vojni sud – sem ako Kongres ne dozvoli da se to promeni. Kao gost današnjeg informativnog programa «Televizije Foks», senator Rid je predvideo da će republikanci i demokrate u Kongresu raditi zajedno, da bi osumnjičenim teroristima moglo da se sudi na način na koji to želi administracija predsednika Buša.

«Vrhovni sud u svojoj odluci insistira na tome da predsednik dođe u Kongres i na promišljen način, demokratski način, dobije od nas ovlašćenje koje mu je potrebno.»

Isti stav je izneo i republikanski senator Mič Mekonel iz Kentakija, u programu televizijske mreže ABC.

«Kongres će vrlo verovatno dati predsedniku upravo ono što on smatra da mu je potrebno da bi nastavio borbu protiv terora. Za sve nas je važno da zapamtimo da ovde nije bilo napada još od 11. septembra, 2001. To nije slučajno. Politika koju sprovodimo nas štiti ovde, kod kuće.»

Administracija predsednika Buša već dugo tvrdi da Ženevske konvencije o postupku sa zatvorenicima ne važe za osumnjičene teroriste, ali da će bez obzira na to pritvorenici biti tretirani humano. Međutim, petočlana većina sudija Vrhovnog suda je presudila da vojne komisije, na način na koji su sada uspostavljene, krše zahtev Ženevskih konvencija prema kojem zatvorenicima sudi «redovno uspostavljeni sud». Kao gost današnjeg programa televizije «Foks», republikanski senator iz Južne Karoline, Lindzi Gream, rekao je da pozivanje Vrhovnog suda na Ženevske konvencije «zaprepašćuje».

«Pitanje pred ovom zemljom jeste da li pripadnike Al kaide, koja nije potpisnica Ženevskih konvencija i koji preziru te konvencije, koji kasape naše vojnike, treba štititi konvencijom koja nema veze sa njima. Prema mom mišljenju, odgovor je odrečan.»

Predsednik Buš kaže da bi voleo da zatvori pritvorsku jedinicu u Zalivu Gvantanamo. Međutim, senator Mekonel je umanjio značaj bilo kakve napomene da bi presuda Vrhovnog suda mogla da ubrza konačnu odluku o zatvaranju tog objekta i prebacivanju pritvorenika.

XS
SM
MD
LG