Linkovi

Abas kritikovao izraelski vazdušni napad na kancelariju premijera Ismaila Hanijeha


Abas kritikovao izraelski vazdušni napad na kancelariju premijera Ismaila Hanijeha

Palestinski predsednik Mahmud Abas je danas kritikovao izraelski vazdušni napad na praznu kancelariju premijera Ismaila Hanijeha u Gazi, rekavši da je to «kriminalni čin». Abas i Hanijeh su obišli opustošenu kancelariju i optužili Izrael za aroganciju u ofanzivi u Gazi pokrenutoj s ciljm da se oslobodi oteti izraelski vojnik. Umereni palestinski lideri kažu da izraelske akcije samo pogoršavaju situaciju. Izraelski premijer Ehud Olmert je danas rekao da nik nije obezbeđen od izraelske ofanzive. U današnjim raketnim napadima je poginuo najmanje jedan pripadnik Hamasa. Predsednik Abas se u međuvremenu sastao sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za Bliski istok, sa kojim je razmotrio situaciju, u kojoj dosadašnji pregovori nisu imali rezultat.

Nasilje u Iraku se nastavlja, a sunitski poslanici zapretili da će bojkotovati parlament

Nasilje u Iraku se nastavlja, a sunitski poslanici su zapretili da će bojkotovati parlament sve dok otmičari ne oslobode njihovog kolegu koji je juče otet u Bagdadu. Policija je saopštila da je u međuvremenu jedan šiitski poslanik preživeo pokušaj atentata, kada je bomba eksplodirala pored konvoja u prestoničkoj četvrti Karada. U nasilju u prestonici i Rašadu, na severu u blizini Kirkuka, u nasilju su poginule najmanje četiri osobe. Irački zvaničnici su saopštili da je AbuMusab al-Zarkavi, ubijeni vođa Al kaide u Iraku, sahranjen na nekoj nepoznatoj lokaciji u zemlji. Podsetimo da je njegova porodica tražila da se Zarkavijevi posmrtni ostaci vrate u njegov rodni Jordan, ali je vlada u Amanu odbacila taj zahtev iz bezbednosnih razloga.

Irak na spisak 41 «najtraženije osobe» stavio suprugu Sadama Huseina i njegovu kćer Ragad

Irak je na spisak 41 «najtraženije osobe» stavio i bivšu prvu suprugu svrgnutog predsednika Sadama Huseina i njegovu najstariju kćer Ragad, za koju se tvrdi da ima vodeću ulogu u organizovanju odbrane Sadama Huseina na suđenju za zločine protiv čovečnosti. Veruje se da njena majka, Sadžida Hairala Tulfa, živi u Kataru. Na spisku se našao i Abu Ajub al-Masri, novi vođa Al kaide u Iraku, koji je zamenio Zarkavija koji je poginuo 7. prošlog meseca u amričkom vazdušnom napadu severoistočno od Bagdada. Irački savetnik za nacionalnu bezbednost, Muvafak al-Rubaie, danas je izjavio da se spisak obelodanjuje da bi irački narod znao ko su mu neprijatelji. On je zatražio od drugih zemalja da izruče begunce iračkom narodu, da bi im se sudilo.

Koalicione snage bombardovale položaje Talibana na jugoistoku Avganistana

Koalicione snage pod vođstvom Sjedinjenih Država su danas bombardovale položaje koje po svemu sudeći drže pripadnici Talibana na jugoistoku Avganistana i ubile najmanje osam ekstremista. Samo nekoliko sati pre tih vazdušnih napada, pobunjenici su ubili dva britanska vojnika i njihovog prevodioca u napadu na bazu u okrugu Sangin u pokrajini Helmand. U tom napadu, četiri koaliciona vojnika su ranjena. Lokalni zvaničnici kažu da su avganistanski vojnici na tom podrčju juče ubili 12 talibanskih boraca, ali još nije jasno da li se to dogodilo prilikom pobunjeničkog napada na britansku bazu.

Iran je ponovo odbacio krajnji rok

Iran je ponovo odbacio krajnji rok za davanje odgovora na međunarodnu ponudu rešenja zastoja u vezi sa iranskim spornim nuklearnim programom. Današnje odbacivanje dolazi tri dana posle održavanja ministarskog sastanka Grupe 8, na kojem je Teheranu data nedelja da «jasno i suštinski» odgovori na paket povlastica koji je Zapad ponudio ne bi li privoleo Iran da prekine obogaćivanje uranijuma. Portparol Ministarstva inostranih poslova Hamid Reza Asefi je na današnjoj koferenciji za novinare izjavio da Teheran i dalje ne misli da odogovori pre sledećeg meseca. Asefi je takođe rekao da će se glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Laridžani, u sredu sastati sa visokim predstavnikom Evropske unije za inostranu politiku, Havijerom Solanom. Iranski zvaničnici su već saopštili da im je potrebno više vremena za razjašnjavanje – kako kažu – dvosmislenih delova predloga pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke.

XS
SM
MD
LG