Linkovi

U eksploziji automobila bombe u istočnom delu Bagdada poginulo 66 ljudi


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_iraq_baghdad_bomb_market_1jul06_eng_210.jpg" width=174 align=right vspace=2 border=0>U eksploziji automobila bombe u istočnom delu Bagdada poginulo 66 ljudi

Iračka policija saopštila je da je u eksploziji automobila bombe u istočnom delu Bagdada poginulo najmanje 66 ljudi, dok je više od stotinu povređeno. Vlasti ističu da je do eksplozije došlo jutros na pijaci u šiitskoj četvrti Sadr Siti. U odvojenom incidentu u prestonici, naoružani napadači oteli su Taiser al-Mašhadani, članicu parlamenta iz najveće parlamentarne koalicije manjinskih sunita, i sedam njenih telohranitelja. Prema tvrdnjama zvaničnika, napadči su napravili zasedu, dok je konvoj sa gospođom Mašhadani prolazio kroz šiitiski kraj u severnom delu Bagdada. Ne zna se ko stoji iza otmice. U međuvremenu, američka vojska saopštila je da je jedan američki vojnik u Iraku podlegao povredi koju nije zadobio u borbi. Istrga je u toku. O dpočetka američke invazije na Irak, pre više od tri godine, tamo je stradalo više od 2.500 Amerikanaca.

Na novom snimku Bin Ladena izjavio da iračkim sunitima preti uništenje od strane šiita

Na novom audio snimku na kome se, po svemu sudeći čuje glas Osame bin Ladena, teroristički vodja izjavio je da iračkim manjinskim sunitima preti uništenje od strane većinskih šiita. U snimljenoj poruci Bin Laden upozorava iračke šiite da će im pretiti odmazda ukoliko napadnu sunitske gradove u Iraku. Vodja Al Kaide takodje izražava podršku novom lideru Al-Kaide u Iraku, Abu Hamzi al-Mudžahiru, poznatom pod imenom Abu Ajub al-Masri, koji je preuzeo tu ulogu nakonšto je u američkom vazdušnom udaru ubijen Abu Musab al Zarkavi. Američki zvaničnici još nisu komentarisali novi snimak, objavljen samo dan nakon što je na Internetu emitovana prethodna poruka Osame Bin Ladena.

Izrael odbacio zahteve palestinskih ekstremista

Izrael je odbacio zahteve palestinskih ekstremista, koji su pre nekoliko dana oteli izraelskog vojnika. Portparol minsitarstva spoljnih poslova saopštio je da je premijer Ehud Olmer još jednom ponovio da neće biti nikakvih dogovora, i dodao da će vojnik ili biti pušten ili će ga Izrael osloboditi. Ranije danas, ekstemisti iz naoružane frakcije pokreta Hamas i još dve grupe militanata – Narodnih komiteta otpora i Armije islama, objavili su saopštenje u kome se aže da Izrael mora da oslobodi hiljadu zatvorenika i prestane sa napadima na Pojas Gaze. U međuvremenu, izraelske trupe i naoružani palestinci sukobili su se na jugu Pojasa gaze u blizini grada Kan Junis, ali se još ne zna ima li žrtava. Ovde u Vašingtonu, predsednik Buš je u telefonskom razgovoru sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je oslobađanje izraelskog vojnika ključ za okončanje krize.


XS
SM
MD
LG