Linkovi

«Trekeri» odnosno putnici - koji obilaze glečere


Prestonica Aljaske, Džuno, osnovana je kao logor kopača zlata, pre dve stotine godina. Danas je to grad ispunjen putnicima sa turističkih brodova i ljudima koje nazivaju «trekerima», odnosno putnicima - koji obilaze obližnje glečere.

Posetioci se helikopterima prebacuju na obližnje glečere, gde mogu da prošetaju po pristupačnijim deonicama, ili da se penju - ako se opreme kramponima i cepinima. Debi, penzionisani vatrogasac i Kalifornije, preselila se ovde pre osam godina. Lea, zubarska pomoćnica, živi u Džunou 25 godina. Bet je iz Džunoa, ali živi u Oregonu. Ona svakog leta dolazi kući da radi kao vodič. A Šeril radi u radio stanici.

Beki je vodič za one koji prvi put dolaze na glečersku stazu. Ona i njen suprug su otvorili svoju firmu posle šest godina vođenja po glečerima.

Žene su spremne za polazak. Ali prvo, treba preći skoro osam kilometara kroz šumu da bi se stiglo do staze. Oprema im je stavljena u kajak koji će ih sačekati u podnožju glečera. A kada dođu na glečer, čak i jednostavne stvari moraju da se uče od početka.

«Ono što ću sada da vam objasnim, jeste kako ćete da idete uzbrdo i nizbrdo sa kramponima. Imate pribor za led, ovo vam je štap za hodanje, koji koristimo i za održavanje ravnoteže. A kada krenemo uz vrlo strme deonice, koristićemo posebnu tehniku», objašnjava Beki.

Navikavanje na tvrdu i klizavu podlogu i hodanje po ivici ambisa, zaista predstavlja iskušenje. Ako se samo jednom okliznete, možete da propadnete stotine metara i možda ostanete zaleđeni hiljade godina. Lea se odvažila da krene prva. Čvrsto ubadajući cepin, penje se centimetar po centimetar. Svaki korak je pobeda.

Glečer Mendenhol je jedan od osam velikih glečera koji se pružaju sa milion i trista hiljada hektara visoravni, sačinjene od stenja, snega i leda, poznate pod imenom Lednik Džuno. Položaj na jugoistoku Aljaske, primorska klima Džunoa i priobalne planine, omogućavaju stvaranje leda. Vlažni vazduh struji prema planinama i diže se, a onda se hladi i ispušta sneg i kišu.

Lednik Džuno ima prosečne godišnje snežne padavine od više od 30 metara. Zimska akumulacija snega premašuje letnje topljenje na većoj visini, zahvaljujući blagom letu. Tokom godina, akumulisani sneg pritiska niže slojeve iz prethodnih godina i pretvara ih u čvrst led. Dok glečerski led nastavlja da se nagomilava, sila gravitacije ga vuče nadole. Glečer polako ispira stenovitu padinu i prti svoj 21 kilometar dug put do Jezera Mendenhol.

Glečerski led je prividno plav, jer je sastavljen od kristala i upija sve boje svetlosnog spektra, sem plave. I posle svih godina koje je provela na glečerima, Beki i dalje fasciniraju sezonske vizuelne promene.

A njene dve saputnice potvrđuju da je divno i zariču se da će ponovo da dođu.

Za razliku od turista koji dolaze u potrazi za avanturom, Beki i njene prijateljice su pronašle dom u Džunou, sa njegovim kristalno plavim nebom i grandioznim glečerom.

XS
SM
MD
LG