Linkovi

Gde je nestao Šugar Rej?


Grupa Šugar Rej žarila je i palila muzičkom scenom krajem 90-ih zahvaljujući zaraznim, veselim letnjim singlovima.

No, nakon što je njihov četvrti album imao mlak odjek kod publike i kritike, članovi benda posvetili su se drugim interesovanjima što ne znači da grupa i dalje nije aktivna. Prošle nedelje oni su održali koncert u Vašingtonu, a pevač Mark Mek Grat pre svirke je razgovarao sa našim kolegom Lerijem Londonom.

Nakon što su 1997. postigli ogroman uspeh singlom «Fl», kritičari su grupi «Sugar Ray» prognozirali status «čuda za jedan dan». Bend ih je demantovao tako što je na sledećem albumu proizveo još nekoliko podjednako velikih hitova. Ipak, njihov četvrti album In the Pursuit of Leisure, nije ponovio uspeh prethodnika, i o bendu se proteklih godina malo zna. Pa, gde je nestao Šugar Rej?

«Pošto naš poslednji album iz 2003. nije baš «zapalio» top liste, a bili smo u bendu već više od 10 godina, rešili smo da malo usporimo, razmislimo šta ćemo, isprobamo nove stvari... Neki članovi benda su već imali porodice i decu, razdvajanje zbog turneja im je teško padalo, hteli su da gledaju kako im deca rastu, da zastanu i uživaju u životu, i na sreću smo mogli da to sebi priuštimo. Ja sam počeo da se malo bavim televizijom, bio sam domaćin nekih dodela nagrada na MTV-u i VH1-u i počeo da radim kao voditelj TV emisije EXTRA. Ali još smo zajedno, imamo planove, važno je da smo svi smo zadovoljni.»

Mark McGRath kaže da Šugar Rej polako radi na novom albumu i da će ga objaviti kada dobiju ploču kojom su apsolutno zadovoljni, i kada pronadju neki noviji, svežiji zvuk. On dodaje da je sasvim srećan sadašnjim stanjem stvari.

«Svako jutro se probudim i ne mogu da verujem koliko sam srećan. Ja svakako nisam najtalentovaniji tekstopisac, nekada jedva mogu da «izvučem» notu, uspeo sam pre svega zbog snage volje, zato što sam toliko voleo ovaj posao. U sedmom razredu sam pred ogledalom držao teniski reket i imitirao grupu Kiss, bio je to svet fantazije kome sam želeo da pripadam, ja sam živi primer kako ne morate da budete najbolji i najtalentovaniji da biste uspeli, treba da budete uporni i držite se toga što radite. Nama je pomoglo mnogo ljudi, bio je to splet raznih srećnih okolnosti. Ali sada ja želim prosto se opustim, da me život nosi i da se zabavljam, i najbolji deo su ovakve žive svirke, sa pet prijatelja. Naš bend je u istom sastavu od početka, već 15 godina. Mi prosto volimo muziku, nekada smo svirali obrade Metalike i Judas Priest, sada sviramo naše pesme, ali je to ista radost žive svirke.»

MekGrat na kraju podseća zašto je bend dobio ime po bokseru Šugar Rej Leonardu.

«Moja najranija uspomena na njega je iz 1976. kada je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu. Kao dete sam se divio njegovoj harizmi, osmehu, talentu, bio je neverovatan borac i od tada pratim njegovu karijeru, jednom sam čak imao priliku da sparingujem sa njim, tako da sam veliki fan boksa i volim Šugar Reja, on je neverovatan bokser i zapravo oličenje američkih vrednosti, hteo sam da to prenesem na bend. I mi, Šugar Rej smo pravi primer «amerikane».

XS
SM
MD
LG