Linkovi

Novi elektronski sistemi za stabilnost na automobilima


Rezultati istraživanja koje je nedavno obavljeno u Americi pokazuju da bi primena elektronskih sistema za stabilnost na novim automobilima, pomogla da se značajno smanji broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama.

«Mogla sam da osetim zanošenje kola i znala sam da ću se prevrnuti» - objašnjava Emili Bounes, iz Mičigena. Njen automobil e drugo vozilo udarilo s boka, izgubila je kontrolu i prevrnula se 12 puta. Rezultati istraživanja pokazuju da bi elektronski sistem za stabilnost mogao da spreči da do prevrtanja uopšte dođe. Institut za bezbednost na drumovima obavio je više proba sa vozilima koja su opremljena takvim sistemima. Kada senzori osete da je vozač igubio kontrolu, kompjuter preuzima komandu.

«Sitem preuzima kontrolu stavilnosti vozila, a vozač samo određuje pravac kretanja» - objašnjava Rič Golito iz kompanije Boš.

U ovom slučaju koristi se samo prednja leva kočnica, kako bi se vozilo ispravilo i zadržalo na kolovozu. Sistemi za stabilnost bi mogli da spreče čak 40% smrtonosnih nesreća, tvrdi Suzan Ferguson iz Instituta za bezbednost na drumovima.

«Smatram da su elektronski sistemi za stabilnost vozila odmah posle pojaseva, po značaju. Procenjujemo da bi oko 10 hiljada teških nesreća godišnje moglo biti sprečeno da sva vozila imaju sisteme za stabilnost.» - naglašava Fergusonova.

Prema rezultatima istraživanja, teški lančani sudari, u kojima ima poginulih, bili bi smanjeni za preko 30%, dok bi čak 77% prevrtanja bilo sprečeno. Elektronski sistemi za stabilnost su sastavni deo većine novih terenskih vozila, ali ne i putničkih automobila. Analitičari veruju da će američke vlasti takvu opremu proglasiti obaveznom za sva nova vozila, od kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG