Linkovi

Biljana Kovačević - Vučo: Presuda Oriću ne znači amnestiju za počinjeni zločine


Presudu Naseru Oriću i njene moguće posledice na saradnju Srbije sa haškim sudom za naš programa je prokomentarisala advokat Biljana Kovačević Vučo, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava. Ona ističe da presuda Naseru Oriću ne znači amnestiju za počinjeni zločine, i upozorava da ona ne sme biti iskorišćena kao razlog za izbegavanje saradnje Beograda sa Haškim sudom.

Vučo: Ono što je manje poznato u javnosti a na čemu treba insistirati je da je tužilaštvo zahtevalo kaznu od 18 godina atvora za njega, a odbrana naravno oslobadjajuću presudu. U takvoj situaciji, postavlja se pitanje u kojoj meri je bila utemeljena optužnica. Po onome što sam iz medija mogla da vidim, to je da je tužilaštvo kao olakšavajuće okolnosti uzelo okolnosti koje su vladale krajem 1992. i 93. u Srebrenici a kao otežavajuće - naravno ranjivost žrtava. Orić je bio ratni komandant armije BiH za srebrenički okrug i bio je u posebnom fokusu javnosti, pogotovo u Srbiji na desetogodišnjicu Srebrenice kada je nažalost stalno pokušavano da se napravi simetrija izmedju Srebrenice i zločina počinjenih nad Srbima 1992 i 93, i ovaj slučaj Nasera Orića je ispolitizovan mnogo pre donošenja presude.

Na pitanje kakve bi mogle biti posledice presude Naseru Oriću, i koliko će ovakva odluka suda učvrstiti uverenja dela srpske javnosti da Haški tribunal deli «selektivnu pravdu» predsednica JUKOM-a kaže:

Vučo: Ono čega se ja bojim u ovoj situaciji je da će ovako blaga kazna, zbog toga što je sud utvrdio da nije moglo da se dokaže da je on imao efektivnu kontrolu nad oružanim snagama niti civilima koji su očigledno učestvovali u tim operacijama, poslužiti kao izgovor u Srbiji za racionalizaciju odbijanja da se suočimo sa sopstvenom odgovornošću i racionalizaciju suštinske nesaradnje sa Haškim sudom u vrednosnom smislu – mi izručujemo ljude Hagu zato što mislimo da je dobro za Srbiju da ide u evropske integracije a ne zato što smatramo da to što je činjeno u naše ime predstavlja opasnu društvenu pojavu i zločin. U tom smislu nikako nam ne ide u prilog ovakva presuda Naseru Oriću, sama presuda će se analizirati mnogo kasnije, a sada je na delu prvo, afektivno reagovanje. Političari će verovatno u strahu od čuvene «radikalizacije» Srbije reagovati na isti način, zapravo čineći štetu svima nama koji se borimo za punu saradnju sa Haškim sudom bez obzira na to da li je presuda pravedna ili ne. Uostalom, treba sačekati da vidimo kako će postupiti tužilaštvo i da li će se žaliti na ovu odluku.»

Biljana Kovačević-Vučo ističe da je razumljivo ogorčenje žrtava zločina u BiH, ali da treba izbeći generalizaciju te presude.

Vučo: Hoću da kažem da ovo nije kraj sveta, i da se na osnovu jedne presude gde sud nije uspeo da utvrdi, odnosno utvrdio da tužilaštvo nije uspelo da dokaže krivicu ne može da se gradi opšti stav koji pre svega ide na štetu Srbiji, i da se govori da je haški sud uperen protiv Srbije. Treba stišati strasti i racionalnije pogledati kako je išla presuda Naseru Oriću. Nije amnestiram sam zločin, nego da nije dokazano da je za zločin odgovoran Naser Orić.

XS
SM
MD
LG