Linkovi

Sistem zdravstvene nege u SAD trebalo bi da bude medju najboljima u svetu


Svakih 60 sekundi… ambulantna kola prevoze bolesnog ili povredjenog pacijenta koji se prebacuje iz bolnice negde u Sjedinjenim Državama zato što je medicinsko osoblje već preopterećeno brigom o drugima. Dvogodišnje istraživanje Nacionalne akademije za nauku, instituta za medicinu nije pružilo odgovor na pitanje koliko pacijenata umre nakon što su ambulantna kola preusmerena u drugu bolnicu, ili kako na stanje pacijenta utiče to kašnjenje.

Medjutim, u studiji se navodi da pacijenti dovedeni u salu za hitne slučajeve često čekaju satima… čak i danima… pre nego što budu premešteni u bolničku sobu. Kvalitet i pravovremenost medicinske pomoći u mnogome varira. U nekim gradovima, polovina žrtava srčanog napada je spasena, dok u drugim gradovima, procenat spasenih života je samo 5 odsto. To je samo uobičajena kriza. Ali kako bi se američke bolnice izborile sa još jednim terorističkim napadom… ili smrtonosnim virusom, kao što je ptičiji grip? Koautor studije , doktor Ej Brent Istman kaže da je situacija dostigla kritičnu tačku.

«To se razvilo u poslednjih nekoliko godina i jednostavno je uvećalo proporcije krize».

Zahtevi za hitnu medicinsku pomoć povećali su se za najmanje 25 miliona odlazaka u bolnicu godišnje, u poredjenju sa prethodnom decenijom. Većina pritiska na ove servise dolazi zbog siromašnih, neosiguranih pacijenata koji ne mogu legalno da budu zbrinuti ili koji čekaju dok njihovi zdravstveni problemi ne dostignu kritični stadijum. Dodatak tome, broj osoblja hitne pomoći nije u skladu sa potrebama. Neke bolnice zatvorene su nakon što su potrošile novac na hitnu pomoć. I samo nekoliko bolničkih kreveta je slobodno zbog trenda povećanja ambulantnih intervencija. Lekari koji su učestvovali ili podržali ovo istraživanje naglašavaju da je ovo poziv za pomoć, više novca je potrebno od Kongresa za spas bolesnog zdravstvenog sistema.

XS
SM
MD
LG