Linkovi

Policija saslušala predsjednika borda direktora Montenegro erlajnza


Crnogorska policija podnijela je Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici krivičnu prijavu protriv predsjednika borda direktora Montenegro erlajnza Zorana Đurišića i direktora za pravne poslove u toj aviokompaniji Vladimira Đelevića, zbog sumnji da su zloupotrebom službenog položaja prouzrokovali višemilionsku štetu.

Osnovano se sumnja da su Djurišić i Djelević u periodu od 2002. do 2006.godine, počinili navedeno krivično djelo tako što su, sklapajući ugovor o davanju u zakup sa mogućnošću otkupa aviona,koji je bio u vlasništvu „Montenegro airlines“-a, pričinili štetu tom preduzeću u iznosu od preko 9 miliona i 700 hiljada eura.

Kako se navodi u saopštenju policije, sumnja se da je Đurišić, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, u periodu od 2002. do 2006.godine, zloupotrijebio službeni položaj na način što je u povlašćeni položaj doveo odredjena pravna i fizička lica iz zemlje i inostranstva i sa njima sklopio i počeo poslovni odnos u vrijednosti od skoro 33 miliiona eura. Na taj način je omogućio sticanje imovinske koristi tim pravnim i fizičkim licima u još neutvrdjenom iznosu-navodi se u saopštenju policije.

Današnje saslušanje Đuriđića i Đelevića, navode mediji, završnica je jednomjesečnih provjera Odjeljenja za suzbijanje privrednog kriminala crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Đurišić i Đelević su, nakon što su dali izjave, pušteni, a mediji navode da je to urađeno uz konsultacije sa osnovnim tužiocem i ocjenu da njihovo zadržavanje nije potrebno.

Policiju je, navodno, zanimalo da im Đurišić, prije svega, objasni motive osnivanja aviokompanije Master ervejz sa zvaničnim sjedištem u Beogradu i poslovanje iz niške vazdušne luke. Policiju, prije svega zanima niz ugovora o letovima, prometu putnika i ostvareni prihod, za koje se sumnja da su fiktivni. Policija provjerava i ugovore o letovima iz evropskih metropola ka balkanskim destinacijama.

Master ervejz registrovan je početkom maja ove godine, nakon jednoipogodišnje procedure i neophodnih dozvola, a za njenog direktora imenovan je Đelević. Otrivanje nekoliko slučajeva privrednog kriminala u Crnoj Gori rezultat je pritisaka iz inostranstva ili dio predizborne kampanje, ocijenili su danas ekonomski analitičari, predstavnici partija i nevladinih organizacija. Oni su podsjetili da je suzbijanje korupcije i kriminala veoma važno u pregovorima sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.


XS
SM
MD
LG