Linkovi

Oriću dve godine zatvora, odmah oslobodjen


Haški tribunal osudio je danas ratnog zapovednika muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića na dve godine zatvora zbog zločina nad srpskim civilima iz okolnih sela 1992-93. Pošto je u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2003, sudsko veće je naredilo da Orić odmah bude oslobodjen.

Veće predsedavajućeg Karmela Adjijusa proglasilo je Orića krivim po dve tačke optužnice, zato što, kao komandant srebreničke Teritorijalne odbrane, nije sprečio zlostavljanje i ubistva zarobljenika u srebreničkoj policijskoj stanici decembra 1992. i marta 1993.

Prema presudi, iako je znao da su zatočeni Srbi do novembra 1992. maltretirani, a jedan i ubijen, Orić je "izabrao" da ne učini ništa da to spreči, prepuštajući svojim potčinjenima da se brinu o tome.

Iako je od maja 1992. bio komandant TO, Orića veće nije proglasilo krivim za zločine počinjene do novembra 1992. zaključujući da ih on nije mogao sprečiti. Orić, po presudi, nije kriv ni za to što nije kaznio počinioce zločina, jer nije imao efektivnu kontrolu nad njima.

Veće je oslobodilo Orića i odgovornosti za bezobzirno razaranje više srpskih sela u okolini Srebrenice. I u slučajevima kada su dokazi optužbe pokazali da su muslimanske snage i civili nepotrebno razarali sela, nije bilo dovoljno dokaza da je to podsticao ili činio sam Orić, niti da je to mogao sprečiti, ocenile su sudije.


XS
SM
MD
LG