Linkovi

Odlazak Amerikanaca u inostranstvo na operacije je simptom a ne rešenje


Američki senatski odbor za starenje proveo je neko vreme razmatrajući takozvani medicinski turizam. Hiljade Amerikanaca svake godine otkrivaju da je putovanje u inostranstvo razumna alternativa visokoj ceni lečenja kod kuće.

Privatno zdravstveno osiguranje nudi Amerikancima pristup najboljoj zdravstvenoj nezi...medjutim, milioni Amerikanaca, pretežno pripadnika radničke klase, ne mogu da plate zdravstveno osiguranje. Neki od njih putuju u inostranstvo na operacije i druge vrste lečenja, što ih košta samo delić onoga što bi platili u Americi. Jedan od njih je Hauard Stab. Pre dve godine on je otkrio da mu je potrebna operacija na srcu, a nije imao zdravstveno osiguranje.

Njegova partnerka Megi En Grejs je rekla senatskom odboru da im je bolnica u blizini njihove kuće u Severnoj Karolini saopštila da će operacija koštati 200 hiljada dolara. Oni su zatim odleteli u Indiju gde ih je operacija i boravkom koštala sedam hiljada dolara. Njihov lekar iz Nju Delhija radio je više godina kao profesor i lekar u Njujorku i pacijent Stab kaže da je u poredjenju sa njegovim iskustvom u američkim bolnicama, hospitalizacija u Indiji bila boljeg kvaliteta:

”Svakako, kada se radi o brzini, ekspertizi i iskustvu hirurga.“

Nemaju, medjutim, sve priče srećni završetak. U nekim slučajevima zdravstveni turizam može imati ”katastrofalne ishode“ kaže Dr. Brus Kaningam, koji je na čelu Američkog udruženja plastičnih hirurga.

”Lično znam za slučajeve kada su se pacijenti vraćali u ovu zemlju osakaćeni i sa gotovo fatalnim infekcijama zbog nekvalifikovanih bolnica i lekara.“

Plastični hirurzi koje predstavlja organizacija Dr. Kaningama možda smatraju hirurge u Indiji ili Tajlandu i Meksiku kao poslovne konkurente. Ipak, finansijski momenat i kvalitet lečenja, su ključni deo debate o zdravstvenom osiguranju. Na kraju krajeva, američki pacijenti i njihove porodice žele da budu sigurni da će im strana zdravstvena institucija u kojoj će se lečiti pružiti najbolju moguću negu.

Arnold Milstajn radi za Pacifičku poslovnu grupu za zdravlje, koja predstavlja velike poslodavce koji troše ogromne svote novca na zdrastveno osiguranje svojih zaposlenih. Njegova grupa je utvrdila da odredjene akreditovane bolnice u Indiji, Tajlandu i Meksiku pružaju kvalitetnu hirušku negu po ceni od 60 do 85 odsto nižoj nego u američkim bolnicama. Istovremeno, Milstajn naglašava da slanje pacijenata u inostranstvo nije odgovor na visoku cenu medicinske nege u Sjedinjenim Državama.

”Odlazak Amerikanaca u druge zemlje u cilju hiruškog lečenja je simptom, a ne rešenje.“

Američki zdravstveni sistem pruža visoki kvalitet usluga onima koji mogu da ga priušte ili onima koji imaju dobro osiguranje. Za ostale, bolničko lečenje na Tajlandu ili Indiji, i oporavak u tamošnjem luksuznom odmaralištu sa pet zvezdica, možda izgleda baš kao ono što bi doktor prepisao.

XS
SM
MD
LG