Linkovi

Šatl «Diskaveri» treba sutra da krene put Međunarodne svemirske stanice


Američki svemirski šatl «Diskaveri» treba sutra da krene put Međunarodne svemirske stanice, u drugu misiju posle katastrofe «Kolumbije» pre tri godine. Ipak, pojedini stručnjaci u Svemriskoj agenciji strepe u pogledu spremnosti «Diskaverija» za let.

Prošle su tri godine otkako se šatl «Kolumbija» raspao na nebu iznad Teksasa, odnevši u smrti svih sedam članova posade. Letelica je pretrpela kritična oštećenj prilikom uzletanja, kada se komad izolacije težine manje od jednog kilograma, odlomio od spoljašnjeg rezervoara goriva i udario u levo krilo šatla. NASA je otada potrošila stotine miliona dolara na usavršavanje rezervoara, da bi se sprečilo ponavljanje slične nesreće. Pa ipak, prošle godine, prilikom prvog leta posle tog incidenta, komadi izolacije su se i dalje odvajali od konstrukcije. Posle novih izmena i proba, šatl je dobio zeleno svetlo za let.

Menadžer programa Vejn Hejl i drugi zvaničnici Svemirske agencije veruju da su potrebna dalja usavršavanja, ali kažu da je pre toga ipak važno testirati izvšrene promene.

«Svako lansiranje nosi određeni rizik i elemente drame. Ovog puta, kao što vam je poznato, znatno smo usavršili spoljašnji rezervoar, ali znamo da su potrebna i dalja poboljšanja», kaže Hejl.

Međutim, šef odeljenja za bezbednost leta i glavni inženjer, prvobitno se nisu saglasili sa odlukom da se uzleti, o čemu govori Džon Logsdon, stručnjak iz Instituta za svemirska istraživanja Univerziteta «Džordž Vašington».

«Neki od inženjera i stručnjaka nadležnih za bezbednost u NASA-i brinu da spoljašnji rezervoar, sa kojeg se otkačio komad izolacije koji je doveo do katastrofe Kolumbije, još nije prepravljen u dovoljnoj meri i da i dalje postoji visoka verovatnoća da komad izolacije u narednim misijama ponovo napravi štetu», kaže Logsdon.

Dva stručnjaka sa drugačijim mišljenjem su u međuvremenu razjasnila svoje izjave, objasnivši da prihvataju odluku Svermirske agencije o lansiranju, jer odvajanje izolacije ne bi dovelo u opasnost posadu. Logsdon kaže da su sada, za razliku od nesreće šatla «Kolambija», razrađeni novi postupci provere letelice u orbiti.

«Ništa ne može da se uradi sa izolacijom tokom lansiranja. Međutim, u poređenju sa nesrećom koja se dogodila Kolumbiji, sada su svugde postavljene kamere», kaže Logsdon.

Ako dođe do nekih težih oštećenja izolacionih ploča letelice, posada može da ostane na Međunarodnoj svemirskoj stanici i sačeka spasilački šatl.

Tokom dvanaestodnevne misije «Diskaverija», astronauti će uvežbavati tehnike ispitivanja i popravke, obaviće redovni pregled stanice i dopremiti rezerve. Takođe, šatl će prebaciti nemačkog astronauta Tomasa Rajtera, koji će povećati posadu međunarodne stanice na tri - prvi put posle nesreće «Kolumbije».

Ukoliko misija bude uspešna, prvi od 16 letova predviđenih radi završetka konstrukcije svemirske stanice bi mogao da krene već krajem avgusta. Flotila šatl letelica treba da prestane da se koristi 2010.

XS
SM
MD
LG