Linkovi

Samardžić-Marković: Važno je da vojna saradnja Srbije i SAD ima uzlazni trend


U Vašingtonu boravi delegacija Ministarstva odbrane Srbije, koju predvodi pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane, Snežana Samardžić-Marković. U petak će se, nakon niza susreta sa funkcionerima Saveta za nacionalnu bezbednost, Nacionalnog univerziteta odbrane i Kongresa, članovi delgacije sastati i sa zvaničnicima Pentagona.

"Glavna poruka sa kojom smo došli je, pre svega, da se u reformama sistema odbrane kod nas puno radi. I ne samo što se radi, već je puno toga do sada postignuto. Smatramo da je sistem odbrane kod nas unutrašnjo-politički i spoljno-politički potencijal, jer vojska može da se iskoristi kao veoma dobro oružje naše spoljne politike", rekla je Samardžić-Marković gostujući u "Otvorenom studiju" Glasa Amerike, naglašavajući da je u saradnji sa američkim sekretarijatom za odbranu "važan kontinuitet dijaloga"

"Važno je da dijalog traje i da ima jedan uzlazni vid", kazala je Samardžić: "Došli smo da prenesemo poruku da smo mi solidni partneri, u šta zaista verujemo i što postoji ogroman potencijal da to, u još većoj meri, postanemo. Zadovoljni smo prijemom kod naših sagovornika. Šta mislim kada to kažem? U Americi stvari idu korak po korak i ovo je jedan segment građenja poverenja. U tom smislu zadovoljni smo. Prvo -stepenom dobrodošlice, nivoom sagovornika, a možda najviše od svega - velikim znanjem o našoj zemlji".

GLAS AMERIKE: Stiče se utisak da, pored nekih političkih situacija koje oterećuju odnose SAD i Srbije, u Vašingtonu postoji spremnost da se umnogome pomogne reforma odbrane u Srbiji?

SAMARDŽIĆ-MARKOVIĆ: "Ono što nam je u Vašingtonu potvrđeno je spremnost da se na planu bilateralne vojne saradnje još više postigne nego što je do sada postignuto i da se to još više proširi. Kada kažem - do sada šta je postignuto - mislim na bilateralne sporazume koje smo potpisali. U međuvremenu smo usaglasili sporazum o statusu snaga (SOFA) koji bi trebalo uskoro da bude potpisan. Preostala su nam još dva sporazuma na kojima radimo i o tome smo obavestili naše partnere u SAD. Planiramo još puno toga da uradimo".

"Sa Univerzitetom za nacionalnu odbranu - NDU (National Defence University) smo napravili planove kako bi smo mogli dalje da školujemo naše podoficire, jer to je budućnost i na tome smo najviše insistirali. Mi pre svega želimo znanje i tu vidimo najvažniju pomoć SAD. Na univerzitetu smo imali vrlo interaktivan odnos i vrlo dobar dijalog. Pola svojih strategijskih predloga odbrane smo prezentirali. Ti predlozi su već predstavljeni našoj javnosti i predsedniku. Nacrt je prezentiran i vladi, a biće i parlamentu i široj javnosti, ali smo došli i ovde da ga predstavimo. Nastavićemo dijalog i po tom pitanju. Dalje proširenje saradnje očekujemo u vojnom smislu. O tome je već govorio general Ponoš. To je saradnja sa nacionalnom gardom Ohaja. Nakon potpisivanja sporazuma SOFA ulazimo u tzv. "Program međudržavne sardnje" (State Partnership Program), koji omogućava američkoj saveznoj državi Ohaju sa sa nama saradjuje na vojnoj bazi - što podrazumeva razmenu poseta oficira i vojnih vežbi, a potom - ne samo vojna već i civilna saradnja, na čemu mi veoma insistriramo. Očekujemo, na primer, razmenu poseta ministara obrazovanja… Ima jako puno prostora za saradnju i tu očekujemo puno, a da bi smo ta očekivanja ispunila pre nego što SOFA bude potpisana, dogovorili smo se sa generalom Blumom koji je komandant nacionalne garde SAD, da možda već krajem jula ili početkom avgusta dođe kod nas kako bi smo ubrzali proces priprema i kada sporazum SOFA bude potpisan da krenemo odmah u implementaciju".

"Imali smo i sastanke u Kongresu i u Senatu gde smo tražili razumevanje za to, šta u ovom trenutku znači Srbija. Koji su problemi, ali i koji su potencijali. Na tome smo najviše insistirali. Tražili smo dalju podršku, mislim da smo je i dobili. Imamo čak i neke planove za nastavak saradnje".

GLAS AMERIKE: Da li je u Srbiji bilo reči o profesiionalizovanju vojske i ukidanju regrutne obaveze?

SAMARDŽIĆ-MARKOVIĆ: "Naravno bilo je reči o tome u Srbiji i to smo pomenuli našim američkim partnerima i domaćinima. U strategijskom pregledu odbrane koji smo prezentirali na Univerzitetu, predviđena je vizija da vojska do 2015. bude potpuno profesionalizovana. Taj dokument, Strategijski pregled odbrane, predviđa kako da od sadašnjeg stanja dođemo do željene vizije. Ono na šta mi čekamo - jeste usvajanje ovog dokumenta u parlamentu. Na tome takođe radimo. Kada on prestane da bude nacrt, nakon javne debate i bude usvojen, konačni, dokument, onda će moći da počne njegova implementacija i mi to očekujemo najkasnije ove godine. Ne znači, naravno, da će profesionalizacija vojske biti do kraja ove godine, ali onog trenutka kada dobijemo odobrenje od parlamenta, možemo da počnemo proces i planiramo da ga okončamo do 2015".

XS
SM
MD
LG