Linkovi

Finsko predsjedništvo EU: Kosovo i Srbija najveći izazov na Balkanu


Nova predsjedavajuća EU, Finska, jasno naglašava - jedan od prioriteta tokom narednih šest mjeseci će biti Zapadni Balkan, dok će na Balkanu, kako se procjenjuje, "najveći izazov biti Kosovo i Srbija".

Za finskog šefa diplomatije, Erkkija Tuomioja, koji će od 1. jula biti i predsjedavajući EU, nema dvojbe kada je u pitanju nastavak prošireenja Unije- sve države koje to žele i ispunjavaju kriterije, mogu biti i članice, uvjeren je on, naglašavajući da ga "finski pragmatizam" navodi da i ovom pitanju prilazi na sličan način- odmjeravajući želje sa jednei mogućnosti sa druge strane. On zato pojašnjava da direktiva data Komisiji da do kraja godine sačini analizu "kapaciteta apsorbcije" ne znači ogradu i izgovor pred budućim kandidatima- svrha joj je prvenstveno da sama Unija iznutra sagleda gdje je i kakve su joj sposobnosti, istovremeno, izbjegavajući da pošalje "pogrešan signal" mogućim kandidatima.

Prema ministru Tuomioju, visoko na listi finskih prioriteta je region Zapadnog Balkana:

"U BiH se nadamo da će se ustavni proces pokrenuti, što će značiti da će se polako tazemlja vraćati normalnom stanju. Najveći izazovi su Kosovo i Srbija. Evropska unija se mora pripremiti da podrži prijedloge posrednika Ahtisarija, nakon što oni budu prezentovani UN-u. Jpoš uvijek nije jasno da li će se to dogiti ove godine, ali moramo da budemo spremni da ih prihvatimo tokom našeg, finskog predsjedništva. U medjuvremenu, želimo da radimo sa Srbijom. nadamo se da će Mladić biti predat Hagu što je to prije moguće, kako bi se uklonila ta prepreka. U medjuvremenu, želimo da ih uvjerimo da , kada ispune uslove, da je tada Srbija dobrodošla da se pridruži Evropi".

Sasvim je izvjesno da će se tokom ministarskog susreta 17. jula, raspravljati o Srbiji, čiji se predstavnici tada očekuju u Briselu:

" Željeli bi smo da sa sastanemo sa Srbijom tokom julskog susreta ministara - to još uvijek nije potvrdjeno, ali su to naša očekivanja".

Upitan da li se u Briselu razmišlja u pravcu eventualne uzročno-posljedične veze izmedju ishoda pregovora o Kosovu i kvaliteta odnosa sa Srbijom, finski ministar kaže:

" Sporazum je jedno pitanje, koje je u rukama UN-a, i koji će, vjerovatno, imati u sebi i ulogu za EU u budućnosti za šta se moramo pripremiti. Medjutim, odnosi EU-Srbija su drugo pitanje. Srbija je evropska zemlja i za nju moramo da držimo otvorena vrata, po principu "korak po korak". Mislim da je važno da imamo pozitivan angažman sa Srbijom- na zato da bi smo time plaćali za rješenje kosovskog pitanja, već zato što je to samo po sebi važno".

XS
SM
MD
LG