Linkovi

Vrhovni sud: Odluka da se osumnjičenim teroristima sudi pred vojnim sudovima nezakonita


Administracija predsednika Buš pretrpela je još jedan neuspeh na pravnom polju današnjom odlukom Vrhovnog suda SAD. Sud je presudio da je predsednik Buš prekoračio ovlašćenja naredbom da se osumnjičenim teroristima sudi pred vojnim tribunalima u američkoj vojnoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi., Izveštava novinar Glasa Amerike, Džim Maloun.

Sa pet glasova za prema tri glasa protiv Vrhovni sud je proglasio nezakonitom odluku administracije da se osumnjičenim teroristima sudi pred vojnim tribunalima u Zalivu Gvantanamo.

Odluku većine obrazložio je sudija Džon Pol Stivens koji je naveo da bi predložene vojne komisije bile nezakonite i da bi se njima kršili zakoni SAD, kao i Ženevske konvencije. U obrazloženju glasa protiv odluke većine, sudija Klerens Tomas, naveo je da se njom znatno ograničava sposobnost predsednika da se suoči sa novim smrtonosnim neprijateljem i da ga porazi.

Tužbu na plan o korišćenju vojnih tribunala uložili su advokati Salima Ahmeda Hamdana, koji je svojevremeno bio vozač i telohranitelj vodje al Kaide, Osame bin Ladena.

Jedan od njegovih advokata, Nil Katjal, inače profesor prava na vašingtonskom univerzitetu «Džordžtaun» dao je sledeću izjavu posle objavljivanja odluke Vrhovnog suda.

«Svakako je tačno da je predsednik proširio granice izvršne vlasti više nego bilo koji prethodni predsednik, i današnja odluka deluje kao upozorenje u tom smislu.»

Predsednik Buš je ubrzo reagovao na odluku Vrhovnog suda na konferenciji za novinare koju je održao sa japanskim premijerom Djuničirom Koizumijem u Beloj kući.

«Mi ćemo ozbiljno razmotriti ovu odluku, ali ono što sigurno neću da uradim je da neću da ugrozim bezbednost Amerikanaca. Shvatam da smo u ratu protiv terora, da su ti ljudi uhvaćeni na bojnom polju. Nastojaću da zaštitim ljude i da u isto vreme poštujem odluku Vrhovnog suda.»

Današnja odluka tiče se samo pitanja vojnih tribunala, a ne prava administracije da u pritvornom centru u bazi u Zalivu Gvantanamo drži 450 pritvorenika. Medjutim, njihovi advokati i kritičari postojanja pritvornog centra bili su ohrabreni tom odlukom.

Centar u bazi u Zalivu Gvantanamo postao je i meta medjunarodnih kritika, a čak je i predsednik Buš nedavno izjavio da bi želeo da ga zatvori ukoliko bi mogao da pronadje odgovarajući način za držanje opasnih terorista.

Ova odluka je, inače, druga po redu kojom je Vrhovni sud osporio način na koji administracija tretira zatvorenike zarobljene na bojnom polju, u okviru rata protiv terorizma. Pre dve godine Vrhovni sud je odbacio plan administracije da neograničeno drži u pritvoru osumnjičene teroriste bez pristupa advokatima i američkom sistemu pravosudja.

Predsedavajući vrhovnog suda, Džon Roberts, nije učestvovao u donošenju današnje odluke pošto je na svom ranijem položaju, kao sudija federalnog apelacionog suda glasao u korist administracije u istom slučaju.

XS
SM
MD
LG