Linkovi

Pregled pisanja američke štampe za 28. jun 2006


"Sinoć usvojen budžet Kalifornije u iznosu od 131 milijardu dolara" - piše Los Anđeles Tajms. U izveštaju iz kalifornijske prestonice Sakramenta, navodi se da će najveći deo od oko 7,5 milijardi dodatnih poreskih prihoda biti usmereno u obrazovanje i za otplatu državnih dugova. Budžet danas odlazi na potpis republikanskom guverneru Arnoldu Švarcenegeru, koji je njegovo usvajanje nazvao "pobedom za obe stranke i Demokrate i Republikance, ali najviše pobedom za stanovnike Kalifornije".

Atlanta Džornal Konstitjušn pažnju posvećuje predstojećem prazniku američke nezavisnosti – 4. julu, koji se u SAD obeležava velikim brojem vatrometa – kako zvaničnih, tako i hiljadama privatnih. Dnevnik ukazuje da se na ulicama Atlante, uprkos zvaničnoj zabrani, može naći veliki izbor najraznovrsnijih pirotehničkih sredstava – od prskalica i petardi do raketa, a navodi se i izjava jednog od stanovnika Rozvela koji je potrošio više od 100 dolara na različite eksplozivne naprave. Iako šef vatrogasne službe poziva ljubitelje da posmatraju profesionalne vatromete, tinejdžeri iz Atlante ukazuju da je mnogo veće zadovoljstvo kada sami prave vatrene čarolije.

Njujork Tajms objavljuje arhitektonske ilustracije nove "Kule Slobode", koja bi trebala da bude izgrađena na mestu zgrada Svetskog trgovinskog centra, koje su srušene u terorističkim napadima 11. septembra 2001. U pokušaju da izgrade sigurnu poslovnu zgradu, arhitekte su se odlučile da kulu postave na betonsku osnovu visoku oko 60 metara, otpornu na eksplozije, koju će okruživati staklene prizme. Vođa arhitektonskog tima, Dejvid Čajlds ukazao je da nova kula na više načina podseća na srušene "bliznakinje". Krov nove zgrade biće na visini od 417 metara, kolika je bila i severna kula Trgovinskog centra, a imaće i i takozvani "nebeski lobi", na 64 spratu, gde će se vršiti presedanje na lifove koji će voditi do vrha – 102. sprata.

XS
SM
MD
LG